четвъртък, 23 октомври

Съвети и правила за правене на гювеч

Съвети и правила за правене на гювеч
5 от 6 Гласа

Гювечът е гозба, която може да се сготви и постна и с месо. За да стане гювечът вкусен, е необходимо да се спазят няколко основни правила.

Най-съществената част от гювеча са продуктите – ако сте решили да правите постна гозбата, трябва да сложите много зеленчуци – картофи, моркови, лук, зелен фасул, пипер, патладжан, тиквички, домати, целина, магданоз и една много съществена добавка към цялата тази зеленчукова градина – бамя.

Тайната на вкусния постен гювеч е в подправките и зеленчуците, така че какъвто и зеленчук да сложите, няма да сбъркате – напротив, гозбата ви ще стане още по-ароматна.

Другата съществена част на гювеча – независимо дали готвите постна или местна гозба, най-добре ще ви се получи, ако имате възможност да го приготвите в глинен съд. Всички ястия стават много по-вкусни ако се приготвят в глинен съд – месото става по крехко, зеленчуците се сваряват достатъчно, ароматите се смесват.

Всички продукти за гювеча се слагат сурови – без никаква предварителна топлинна обработка. Не е нужно дори да запържвате месото. Добавяте течност в съда, но не много, тъй като течността няма да може да изври, заради бавната термична обработка, на която ще сготвите ястието.

Сложете глинения съд във фурната и я включете на нормално силна температура, изчакайте хубаво да заври и я намалете – оставете гювеча да се приготвя на много бавен огън.

Преди да сложите гювеча да се изпече запечатайте капака на съда със сурово тесто – по този начин всички миризми и сосове ще останат вътре и ще покъкрят заедно доста дълго време. Намалете фурната на около 60 градуса. Гювечът ще бъде готов след около 7 - 8 часа.

След като минат часовете махнете тестото, повдигнете капака и сами се уверете каква разкошна гозба сте си сготвили – всичко е толкова крехко и вкусно. Можете да поръсите с пресен магданоз преди да сервирате.

Отзиви (2)

  • 0
    0
    Отговор
    юланта

    2013-04-29, Оценка 2 от 5 за Съвети и правила за правене на гювеч

    Имам два въпроса:
    1.Какво точно означава"нормално силен огън" в градуси?
    2.Как ще разбера,че е завряло,като слагам съда с капака?...
    За останалата информация мерси много...
  • 0
    0
    Отговор
    Ели мариножа

    2012-04-30, Оценка 4 от 5 за Съвети и правила за правене на гювеч

    Сега толкожа 4аса да се готжи на ток е много скъпо.Затожа си помагам,като леко га кавардисвам на гайовия котлон и тогава на фурната.Ми това е .

В тази подстраница виждаш материал относно Съвети и правила за правене на гювеч. Ако имаш въпрос или смяташ, че предоставената информация не съответства на темата Съвети и правила за правене на гювеч, би могъл да се свържеш с нас от линка за връзка и ние ще редактираме/разширим публикацията.