Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезните корени, които трябва да ядем

Полезните корени, които трябва да ядем

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Полезните корени, които трябва да ядем

Природата е дала на човек всичко, от което има нужда, в натурален вид. Плодове, ядки, зеленчуци – все богати на витамини и хранителни качества продукти, са навсякъде около нас. Има обаче група полезни храни, които често пропускаме абсолютно незаслужено. Това са корените.

Не всички корени са ядливи, но повечето от тях очароват както с вкус, така и с изключителни ползи за човешкия организъм. Ето кои са полезните корени, които трябва да ядем:

Полезните корени, които трябва да ядем

Пащърнак

Коренищата на пащърнака се консумират както сурови, така и сварени. Отглежда се за храна още от древността. Растението е важен източник на храна за всеки човек и не бива да си спестяваме салатата от пащърнак в менюто ни.

Полезните корени, които трябва да ядем

Цикория (Синя жлъчка)

Удебеленият и корен на цикорията се изпича до кафяво, след което се смила. Така се превръща в перфектен заместител на кафето. В Европа корените цикория се отглеждат специално на тъмно и топло място, а израсналите безцветни стебла се използват за приготвянето на популярна салата. Листата, които изчезват под земята, имат същия вкус.

Полезните корени, които трябва да ядем

Глухарче

Всички части на глухарчето, включително корените, са изключително полезни. Именно в корена му се съдържа витамини С, А, Е, витамин В-комплекс, както и манган, калций, фосфор, желязо, кобалт, въглехидрати, протеини, органични киселини, смоли и танини. Консумацията му носи много ползи като подобряване на храносмилателните процеси, повишаване на апетита, както и още много други.

Полезните корени, които трябва да ядем

Червено цвекло

Най-често за консумация се използва коренът на цвеклото. Той има характерен червен цвят и се яде суров в салати или в комбинация на варени зеленчуци и туршия. За най-полезен се смята прясно изцеденият сок от червено цвекло.

Полезните корени, които трябва да ядем

Моркови

Морковите са може би най-обичаните ядливи корени. Те са хрупкави, полезни и лесно достъпни. Ядат се под всякаква форма – сурови, варени, печени, задушени. Те притежават отлични вкусови, хранителни качества, както и диетични и лечебни свойства.

Очеболец

Месестите корени на това растение могат да се консумират сурови, но е по-добре да се сварят. Притежават много полезни качества.

Орлови нокти

Корените му се приемат сурови и сготвени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest