Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Коя подправка и билка с кои продукти си пасва?

Коя подправка и билка с кои продукти си пасва?

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1274k
Подправки

Пикантни и ароматни билки са босилек, естрагон, магданоз, чесън, черен пипер, къри, кориандър, кимион, канела, червен пипер и шафран.

Съвместими зеленчуци и подправки:

Патладжани – риган, магданоз;

Цвекло – копър, магданоз;

Моркови – магдоз, чесън, кориандър;

Боб – мащерка, магданоз;

Ряпа – магданоз;

Грах – копър;

Картофи – босилек, магданоз, дафинов лист;

Домати – босилек, мащерка, магданоз.

Запазването на аромата на различните подправки и билки започва от тяхното изсушаване. След изсушаване се съхраняват в стъклени буркани или специални опаковки. Не трябва да имат достъп до пряка светлина.

Патладжанен дип

След всяка употреба опаковката трябва внимателно да се затвори, за да не се изгуби ароматът.

Отделните подправки, за да нямат горчив вкус, преди да бъдат добавени към приготвените ястия, трябва да се стоплят малко във фурната. Така горчивият вкус намалява и стават по-ароматни.

Вкусът на босилек, естрагон и чубрица се запазва по-дълго, ако бъдат съхранявани с масло и сол. Когато се съхраняват в стъклени буркани, веднъж отворени, подправките трябва да се съхраняват след това в хладилник и да бъдат използвани в рамките на един месец.

Не се колебайте да използвате подправки, за да бъдат по-вкусни зеленчуковите и месните ястия. Има определени обстоятелства, балансиращи аромата на зеленчуковите ястия. Не трябва да се използва прекалено много сол в зеленчукови ястия, тъй като зеленчуците са достатъчно богати на минерални соли.

Умерено трябва да се използва и черният пипер, тъй като е доста силен по аромат и потиска аромата и вкуса на останалите подправки. При зеленчуковите ястия могат да се използват щипка захар, една супена лъжица мед и плодове.

Магданоз, риган, чесън, естрагон, кориандър, босилек, мента и копър се предлагат в опаковки, които запазват напълно вкуса и аромата си. Тези билки могат да се използват при салати, студени или топли зеленчуци.

Има различни смесици от билки, които се използват при приготвянето на риба, месо, чорби и супи. Сушените билки не трябва да се оставят близо до огън, тъй като могат да се запалят.

В домашни условия мащерката може да бъде изсушена много лесно. След като бъдат набрани, стръкчетата се правят на букет, закачат се с листата надолу в сухо и хладно място.

Дивата мента може да се отглежда и в домашни условия в саксия. За изсушаване листата им се простират върху хартия, оставят се в топло, сенчесто и леко проветриво помещение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest