Омега-6 мастни киселини се отнасят към групата на полиненаситените мастни киселини. Тя не може да бъде произведена от човешкото тяло, следователно трябва да се набави с приеманата храна.
Омега-6 мастните киселини помагат на кръвта да се съсирва.
Когато се приемат адекватно и балансирано, допринасят за кръвния поток. Спомагат за повишаване на еластичността на мускулите, стабилизират кръвната захар, регулират сърдечния ритъм, помагат за хормоналното регулиране на менструалния период и менопауза, намаляват стреса и е доставчик на енергия.
При дефицит на омега-6 мастни киселини могат да настъпят някои сериозни здравословни проблеми.
Ежедневната необходимост от омега-6 мастни киселини зависи от възрастта и пола. както следва:
0-6 месеца: 4.4 грама
7-12 месеца: 4.6 грама
1-3 години: 7 грама
4-8-годишна възраст: 10 грама
Момичета 9-13 години: 10 грама
Момчета 9-13: 12 грама
14-18 години момичета: 11 грама
14-18 години момчета: 16 грама
19-50 години мъже: 17 грама
19-50 години жени: 12 грама
+ 51 години мъже: 14 грама
+ 51 години жени: 11 грама
Бременни и кърмещи: 13 грама
Много растителни и животински храни съдържат омега-6 мастни киселини. По-важните от тях са:
1. Растителни масла - най-добрите източници на хранителни вещества. Високо количество омега-6 се съдържат в шафраново, слънчогледово, царевично и соево масло.
- 14 грама (1 супена лъжица) шафраново масло съдържа 10.447 милиграма омега-6;
- 1 супена лъжица слънчогледово масло съдържа 9198 милиграма;
- 1 супена лъжица царевично масло съдържа 7452 милиграма;
- 1 супена лъжица соево масло съдържа 7059 милиграма.
2. Майонеза - естествен, органичен много добър източник на омега-6. 14 грама (1 супена лъжица) майонеза съдържа 5481 милиграма омега-6 мастна киселина;
3. Ядки - лешници, орехи, бадеми, кедрови ядки, бразилски орехи, фъстъци са с високо съдържание на омега-6.
- 28 грама бразилски ядки съдържат омега-6 мастна киселина около 6.7 грама;
- 28 грама орехи съдържат 10.7 грама;
- 28 грама кедрови ядки съдържат 7 грама;
- 28 грама бадеми съдържат 3.8 грама;
- 28 грама фъстъци са със съдържание 4.1 грама омега-6 мастни киселини.
4. Ядливи семена - семена от слънчоглед, тиквенни семки и сусам са с високо съдържание на омега-6.
- В 100 грама слънчоглед се съдържа 34.1 грама омега-6 мастни киселини;
- 28 грама тиквенни семки съдържат на 5.7 грама;
- 28 грама сусам - 7 грама.
5. Пилешко месо - пилешкото месо и особено пилешкото бутче са добър източник на омега-6 мастни киселини.
- 100 грама варено пиле е със съдържание на омега-6 мастни киселини 2.725 милиграма;
- 84 грама пилешко крило (с кожата) съдържа 3859 милиграма.
6. Пуешко месо - 84 грама пуешка пастърма съдържа 5307 милиграма омега-6.
- 84 грама пуешко месо (с кожата) е с размер на 1612 милиграма киселина.
7. Мляко и млечни продукти - повечето от млечните продукти съдържат омега-6 (топени сирена, пармезан, чедър, грюер, крема сирене, твърдо козе сирене, масло, пълномаслено мляко).
- 100 грама масло съдържа 2.433 мг омега-6;
28 грама топено сирене - 1836 мг;
28 грама пармезан - 293 мг;
28 грама сирене - 280 мг;
28 грама грюер - 364 мг;
28 грама крема сирене - 289 мг;
28 грама твърдо козе сирене - 237 мг;
28 грама пълномаслено мляко - 589 мг.
8. Яйца - яйцата са пълен източник на протеини и в същото време добър източник на омега-6 мастни киселини. Едно сварено яйце съдържа 594 мг омега-6;
9. Говеждо месо - в 100 грама се съдържат 2025 мг омега-6, особено в говеждите червата;
10. Агнешко месо - 84 грама агнешко, особено агнешките червата, съдържа 3307 мг омега-6.
Коментари