сряда, 30 юли

Босилек

5 от 18 Гласа

Босилекът е силно благоуханно растение, чиито листа се използват като подправка за най-различни видове храни. Босилекът се е превърнал в една от най-разпознаваемите билки в света, откакто сос песто, който представлява смес от босилек, борови ядки и сирене пармезан, става широко популярен.

Босилекът има кръгли, островърхи листа в зелен цвят. Съществуват повече от 60 разновидности на босилек, които се различават в известна степен по външен вид и вкус. Докато вкусът на сладкия босилек е чист и остър, други сортове, също предлагат уникални вкусове: лимонов, на анасон и на канела.

Босилекът расте в много региони по целия свят, но първите места, където се е появил са Индия, Азия и Африка. Той е характерна подправка за много разнообразни кухни по цял свят, включително италианската, тайландската, виетнамската и лаоската кухня.

Името босилек произхожда от гръцката дума basilikohn, което означава „кралски” и отразява нагласите на тази древна култура към билката, която те смятат за много благородна и свята. Традицията на благоговение към босилека се среща и в други култури. В Индия, босилекът се пази като икона на гостоприемството, докато в Италия, той е символ на любовта.

С босилека се свързват редица легенди. В Египет се е използвал за балсамиране на мъртвите, а в Индия вярват, че е обречен на бога Вишну, защото предпазва от ужасна митична змия, имаща способност да убива само с поглед.

Отглеждане на босилек

Пресен Босилек

Отглеждането на босилек в домашни условия, поради което любителите на свежия му вкус могат да си го засадят в градината или в саксия, вместо да го закупуват от магазина. Ако искате да си засадите босилек първо трябва да си купите семенца от някой магазин. Засейте ги в саксия или сандъче. Знайте, че босилекът е топлолюбив, затова за да поникнат семенцата оставете саксията на топло място. Температурата трябва да бъде около 15 градуса. Не оставяйте младия босилек без вода.

Състав на босилека

Босилекът е отличен източник на витамин К и много добър източник на желязо, калций и витамин А. В допълнение, той е добър източник на диетични фибри, манган, магнезий, витамин С и калий. 3 гр. босилек съдържат 7.52 калории и 0.44 гр. протеини.

Избор и съхранение на босилек

Винаги когато е възможно, при избора на босилек е добре да се избира свеж босилек, а не сушената му форма, тъй като свежата билка има по-високи вкусови качества. Листата на пресния босилек трябва да изглеждат свежи и да бъдат в наситено зелен цвят. Не трябва да се избира този с тъмни петна по листата или жълтеникав оттенък.

Свежият босилек трябва да се съхранява в хладилник, увит в кухненска хартия или леко влажна кърпа. Босилекът може също да се съхранява и замразен.

Сушеният босилек трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен контейнер на хладно, тъмно и сухо място, където може да се съхрани свеж за около шест месеца.

Спагети с босилек

Тъй като маслата, съдържащи се в босилека са силно летливи, най-добре е подправката да се слага към края на готвенето и така ще се запазят оптималните му вкусови качества.

Кулинарна употреба на босилек

Босилекът е незаменима подправка в редица ястия от италианската кухня. Използва се за подправяне на пици, печени птичи и говежди меса. Както стана ясно от него се приготвя световноизвестния сос Песто. Босилекът влиза в състава на много маринати и бульони. Много добре си подхожда с говеждо и дивечово месо, с картофени и зелеви ястия. В комбинация с копър и естрагон босилекът влиза в състава на небезизвестния балсамов оцет.

Пресният босилек се използва за овкусяване на ястия с риба и яйца. С него се приготвя вкусната салата от домати и моцарела, както и безброй пасти. Без босилека италианската кухня не би била същата.

Ползи от босилека

Редица изследвания показват уникалните свойства на босилека за предпазване от редица здравни проблеми, а именно:

- ДНК защита и антибактериално действие. Уникалният спектър от активни съставки, наречени флавоноиди, съдържащи се в босилека, осигуряват защита на клетъчно ниво. Ориентин и висенин са два водоразтворими флавоноиди, които защитават клетъчните структури, както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода. В допълнение, приемът на босилек осигурява защита срещу нежелано бактериално развитие.

- Противовъзпалителни ефекти. Еугенол, компонент на летливите масла на босилека, е предмет на широко проучване, тъй като това вещество може да блокира дейността на ензим в организма, наречен циклооксигеназа (COX), който има възпалително действие.

Песто

- Хранителните вещества, съдържащи се в босилек са от съществено значение за сърдечно-съдовите заболявания

Босилекът е много добър източник на витамин А (чрез своята концентрация на каротеноиди, като бета каротин). Наречен провитамин А, тъй като може да се конвертира във витамин А, бета-каротинът е мощен антиоксидант и не само предпазва епителните клетки (клетките, които образуват лигавицата на многобройни структури в организма, включително и на кръвоносните съдове) от щетите на свободните радикали, но също така помага за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.

- Чаят от босилек е много полезен за консумация след хранене. Той успокоява раздразнения стомах и помага при заболявания като язва, диария, инфекции на пикочните пътища и дори анорексия. В 250 мл вода се добавят 2 с.л. листа от босилек. Сместа се запарва, след което се прецежда и се пие.

- Босилекът е много подходящ за стимулиране на апетита. Приготвя се отвара от вино и босилек, като към 1 литър вино се добавят около две шепи от билката и малко мед. Получената отвара престоява до една седмица като от време на време се разклаща. След този период сместа се прецежда и се приема около половин час преди хранене.

- Силният аромат на босилека отблъсква насекоми като мухи и комари. Много често маслото от босилек се използва именно с такава цел, защото не само отблъскват неприятните насекоми, но и убиват техните ларви.

Отзиви (5)

  • 0
    0
    Отговор
    Тони

    2014-07-20, Оценка 5 от 5 за Босилек

    Босилека е полезен дори само да го миришеш,минавайки край саксията.Има пречистващо действие на белите дробове.
  • 1
    0
    Отговор
    Капка Цокова

    2013-12-27, Оценка 5 от 5 за Босилек

    босилека е превъзходна подправка, но освен това за запазване тонуса на кожата е добре да измивате лицето с чай от босилек. помага срещо обриви и екземи (информацията е от китайски сайт). аз лично ползвам босилек и съм много доволна - храната е вкусна с лек и приятен аромат.
  • 1
    0
    Отговор
    Пенка

    2013-12-12, Оценка 5 от 5 за Босилек

    Не е негативен коментара на анонимен.Действиетелно не само,че се носи на погребение. но и се слага щrпка от него във възглавницата на покойника и не защото е негативно, а защото босилека има защитно и пречистващо действие от всякакви негативи.Босилелка се използва в китката с която свещениците ръсат за здраве именно поради мощната си пречистваща сила :)
  • 2
    0
    Отговор
    Краси Найденова

    2013-08-07, Оценка 3 от 5 за Босилек

    Еееее,веднага написаха негативен коментар!Босилекът е страхотна билка!!!!
  • 2
    1
    Отговор
    анонимен

    2011-12-21, Оценка 4 от 5 за Босилек

    В Северна България пък слагат стръкчета босилек в китките, които се носят на погребение.

Намираш се статия за Босилек от раздела за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако смяташ, че информацията за Босилек е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формата за контакт. Търсиш допълнителна информация за Босилек? Пиши ни и нашите автори ще разширят категорията.