неделя, 23 ноември

Сусамово Семе

4 от 17 Гласа

Сусамовото семе е една от любимите подправки на хората вече хилядолетия наред. То е традиционна добавка към ястията в ориенталската кухня. Само една лъжичка сусамово семе прави човека по-жизнен и енергичен. Освен че е богато на витамини, то е и много вкусно.

История на сусама

Сусамовото семе е може би най-старата подправка, известна на човека, която датира от 1600 пр. Хр. То е било дълбоко ценено заради маслото си, което е изключително резистентно на гранясване. „Сезам, отвори се” ( на английски sesame означава сусам), прословутата фраза от книгата „1001 нощи”, отразява отличителното свосйтво на сусама да разтваря пашкула си, когато достигне фазата си на узряване. Научното име на сусамовото семе е Sesamun indicum.

Сусамът представлява малки, плоски, овални семки с вкус на орехи и с много деликатен аромат. Те могат да са с различен цвят в зависимост от вида им. Има бял, жълт, черен и червен сусам.

Сусамовото семе е дълбоко ценено заради високото си съдържание на сусамово масло, което е изключително неподатливо на разваляне.

Предполага се, че сусамът е възникнал в Индия, тъй като за първи път се споменава в индийските легенди, в които е бил символ на безсмъртието. От Индия сусамовото семе се разпространява до Средния изток, Африка и Азия.

Днес най-големите производители на сусам са Индия, Китай и Мексико.

Сусамов Геврек

Състав на сусама

Сусамовото семе е не само изключителен източник на мед и манган, но и много добър източник на магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки - сезамин и сезамолин. Сусамовото семе е богато на цинк и триптофан. Само четвърт чаша от него осигурява 74% от дневната нужда мед, 35% от калций и 32% от магнезий.

Избор и съхранение на сусамово семе

- Ако купувате сусамовото семе пакетирано, погледнете дали опаковката е херметически затворена.

- Ако е възможно, помиришете сусамът, за да се убедите, че не се е развалил.

- Ако сусамовото семе е необелено, то може да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място. Ако е обелено е добре да се съхранява в хладилник или във фризер.

Сусамовото семе в кулинарията

Сусамовото семе е основна съставка на тахинито (пастата от сусамово семе) и на прекрасния сладкиш на централна Европа - халвата. Сусамът е достъпен целогодишно.

Сусамовото семе е чудесна подправка, която може да се добави към редица ястия, придавайки им наситеност и приятен вкус. Домашните печива стават неустоими с лъжичка, две сусамово семе. Комбинира се много добре с лимон и мед. Добавете сусамово семе към тестото за кифлички, питки или кексове. Може да го поръсите върху задушени зеленчуци или салата. Направете пилешките шишчета и хапки по-вкусни, овалвайки ги в сусамово семе.

Сусамки

Друг вариант да приготвите вкусно пиле е като да смесите сусама с оцет, мед и чесън и с получената смес да намажете пилето преди печене. Може лесно да препечете сусамовото семе. Сложете няколко лъжички в сух тиган и ги запечете за 1-2 минути, докато покафенеят леко. В този си вид то се превръща в чудесна украса на соленките или подправка за оризови ястия. Може да ги смесите с майонеза и пуешко или риба тон и да ги намажете на сандвичи.

Ползи от сусамовото семе

Сезаминът и сезамолинът принадлежат към групата на т.нар. лигнани, които имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти. Сезаминът предпазва черният дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

- Богато е на полезни минерали. Сусамовото семе е много богат източник на мед, магнезий и калций, които от своя страна дават следните здравословни резултати:

- медта дава успокоение при ревматичен артрит. Ефективността на медта се дължи на факта, че тя е важен микроминерал, играещ важна роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи.

- магнезият поддържа сърдечносъдовото и респираторното здраве. Той е много полезен в случаи на въздушни спазми при аритмия, понижава високото кръвно налягане и възстановява нормалния сън при жените в периода на менопаузата.

- калцият помага в защитата от рак на колона, остеопороза и мигрена.

- цинкът е много важен за здравината на костите. Съдържащият се в сусамовото семе цинк е особено добро решение за мъжете в напреднала възраст. Макар да се счита, че остеопорозата е характерна за жените след менопаузата, се оказва, че тя е потенциален проблем и за по-възрастните мъже, което означава, че те трябва да включат в диетата си храни, богати на този минерал.

- Фитостеролите, намиращи се в сусамовото семе, понижават нивата на холестерол. Фитостеролите са съединения, които се намират в растенията и имат химична структура, близка до холестерола. Когато присъстват в диетата ни в достатъчно количество, те редуцират нивата на холестерол в кръвта и увеличават отговора на имунната ни система към риска от определени видове рак.

Отзиви (11)

  • 0
    0
    Отговор
    piruet_gari

    2014-07-08, Оценка 5 от 5 за Сусамово Семе

    Много обичам сусам,ям всичко сусамено,например:
    Сусамки,геврек със сусам и личната лекарка ми препоръча преди1-2 години да вземам по 1-2 лъжички сусам на гладно сутрин и вечер,и да Ви кажа честно,от както започнах да приемам сусам всеки ден,не съм се разболявала.Вие какво мислите за това?Моля Ви отговорете ми!
  • 4
    0
    Отговор
    МАРИЯ

    2013-09-23, Оценка 4 от 5 за Сусамово Семе

    КАКВО Е КОЛОН ?ЗАЩО ВМЪКВАТЕ ЧУЖДИЦИ ?
    0
    0
    Tsenka Kolevaдебело черво
  • 0
    0
    Отговор
    Владо

    2013-05-26, Оценка 3 от 5 за Сусамово Семе

    Черен сусам е добре по една щипка на гладно да се дъвче. Така поне казват арабите, дето го продават на женския пазар. Малко горчи, ама не е лошо. Според тях така се лекуват всякакви вътрешни болести и ке изчиства организма.
  • 1
    1
    Отговор
    Денка Минева

    2013-04-05, Оценка 5 от 5 за Сусамово Семе

    Препоръчвам ви равни части сусамов тахан и мед. Всяка сутрин на гладно. Много е полезно за стомаха.
  • 2
    0
    Отговор
    dani

    2011-11-05, Оценка 4 от 5 за Сусамово Семе

    Ние с майка ми си правим всяка сутрин 1 с.л. сусамено семе, мляно с 1 с.л. ленено семе. Объркваме го с кисело мляко. Много е вкусно и здравословно.
  • 0
    1
    Отговор
    gerda

    2011-10-12, Оценка 4 от 5 за Сусамово Семе

    Днес си купих от Билла сусамови сладки, но не са сусамки. Много са вкусни.
  • 0
    0
    Отговор
    Пенка Маринова

    2011-08-26, Оценка 4 от 5 за Сусамово Семе

    Предлагам Ви една бърза, вкусна и много здравословна рецепта за домашни сладки, с които да изненадате близки и приятели.
    "Наслада от природата"
    10 гр. канела
    10 с.л. смляно ленено семе
    10 с.л. суров сусам
    5 с.л. смлени сурови орехи /бадеми
    10 с.л. мед
    10 с.л. кокосови стърготини /5 с.л.се отделят за външната украса/
    Продуктите се смесват и объркват до получаване на гъста смес, от която се правят малки топки. Те се овалват в отделените 5 с.л. стърготини. Подреждат се в красив поднос и се слагат в хладилника. Поднасят се преди консумация. Възможни са и вариации със сурово слънчогледово семе,ситно натрошен черен шоколад /какао/ и др.
    Да Ви е сладко и здравословно!
  • 11
    0
    Отговор
    Ани

    2011-07-04, Оценка 4 от 5 за Сусамово Семе

    Колко време може да се употребява сусама ? Ако се използва всеки ден в
    продължение на години би ли имало вредно влияние върху организма ?
  • 2
    0
    Отговор
    Снежи

    2011-05-29, Оценка 4 от 5 за Сусамово Семе

    1 с.л. сусам, 1 с.л. ленено семе, 1 с.л. сусамов тахан, може да добавите и 1 с.л. мед. Разбъркайте сместта и я консумирайте всеки ден. Много е полезно за стомашно-чревния тракт и за костната система.
  • 0
    2
    Отговор
    cveta

    2011-03-06, Оценка 4 от 5 за Сусамово Семе

    Дава резултат.

Тук виждаш публикация за Сусамово Семе от раздела за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако си на мнение, че информацията за Сусамово Семе е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от линка за контакт. Търсиш още информация за Сусамово Семе? Пиши ни и нашите редактори ще разширят статията.