Gotvach.bg»Съвети»Как да ядем киноа?

Как да ядем киноа?

DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
32328
Как да ядем киноа?

Киноа представлява зърнена култура, чиито семена са ядливи и изключително полезни. Растението е с висока хранителна стойност и е част от списъка на суперхраните. Полезните свойства на семето на киноата са много близки до голяма част от листните зеленчуци.

Хранителният ѝ състав е в пъти по-висок от този на основните зърнени култури поради високото съдържание на аминокиселини и витамини в състава си.

Киноата е основна част в менюто на хора, които не консумират глутен, т.к. тя е безглутенова култура.

Тя може да бъде консумирана по безброи начини под формата на салата, част от овесена каша или дори като супа.

Най-важната част в подготовката за консумация на киноа е нейното накисване. Счита се, че за благоприятстване на добрия вкус и прием на тази култура е необходимо тя да бъде накисната във вода за не по-малко от 7 часа.

Един от начините, по които може да се яде киноа, е сурова, направена на свежа лятна салата.

Необходими продукти:

1 ч.ч. сурова и накисната киноа

1/2 краставица

1/2 авокадо

30 г суров спанак

30 г рукола

сока от един лимон

30 г сладки чушки

100 г белени домати

Начин на приготвяне:

Измийте добре накисната киноа и я сложете в дълбок съд. Към нея добавете всички зеленчуци, нарязани на ситно, и залейте с пресния лимонов сок. По желание можете да добавите и сол (за предпочитане е хималайска) на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати