Зехтин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24729k
Зехтин

Много изследвания сочат, че мазнините са главните виновници за всички болести и страдания на съвременното общество. Също толкова, дори и повече специалисти са категорични, че зехтинът е мазнината, която трябва да изберем и консумираме ежедневно. Причината за това е, че освен отлични кулинарни и вкусови качества, зехтинът без съмнение може да се определи като един вид лекарство за човешкия организъм. Защото много съвременни проучвания доказват, че систематичната употреба на зехтин ни предпазва от ред тежки заболявания, съхранява здравето ни и удължава живота.

История на зехтина

Зехтинът представлява растителна мазнина, която се извлича от плодовете на маслиновите дървета. Тази златистожълта течност присъства в бита на хората от векове - дали като лечебно средство, средство за разкрасяване или кулинарен продукт. Култивирането на маслинови дървета за пръв път се извършва по бреговете на Средиземноморието и води своето начало отпреди хиляди години. Маслините и зехтинът са дълбоко свързани с храненето на хората в този район. В Древен Рим зехтинът е бил неизменна част от всекидневната храна. Римляните го внасяли предимно от Испания. Зехтинът винаги е бил високо ценен и се е ползвал при ритуалите на миропомазване на крале и свещеници.

Хипократ е съветвал хората да използват зехтина за лична хигиена. Гърците са измислили и първия сапун, смесвайки няколко капки зехтин, талк и пепел. Хипократ, Плиний, Гален и редица други древни лечители отбелязват неизменните свойства на зехтина, наричайки го вълшебен.

Какво съдържа зехтина

Зехтинът съдържа между 55 и 80% мононенаситена олеинова киселина, между 4 и 20% омега-6 мастни киселини и до 2% омега-3 мононенаситени мастни киселини. В него се съдържат още около 15% наситени мазнини, витамин Е, който играе важна антиокислителна роля. Други витамини, намиращи се в зехтина са А, и D. Той е богат и на редица минерални вещества - калций, калий, магнезий, каротин.

В 100 г зехтин се съдържат 85 г ненаситени и 15 г наситени мастни киселини, както и 900 калории.

Маслини и олио

Видове зехтин

На пазара има различни видове зехтин, като безспорен шампион по полезни качества и въздействие върху организма на човек остава

Студено пресован зехтин (Extra Virgin)

.

Той не се подлага на никаква топлинна или химическа преработка. Добива се, както и самото име подсказва, от студеното пресоване на изключително качествени маслини. Този вид зехтин е чист, неподправен и полезен във всяко едно отношение. Студено пресованият зехтин, известен с името Extra Virgin, съдържа два вида ценни мастни киселини в оптимално съотношение – 80% олеинова киселина и 10% линолева. Освен това той е източник на витамините A и E, известни като “витамините на вечната младост”.

Студено пресованият зехтин е с ниска киселинност. Той не съдържа повече от 1 % киселини (т. е. 1 грам киселини на 100 грама мазнина). Това е надлежно отбелязано от всеки един производител на етикетите. В суров вид студено пресованият зехтин се усвоява напълно, защото е много близък до липидите в човешкия организъм. За сравнение: слънчогледовото олио например се усвоява само до 83%, а нашумялото покрай китайската кухня сусамово олио се усвоява само до 57 %. Олеиновата киселина, която се съдържа в студено пресования зехтин, пази сърцето и артериите. Студено пресованият зехтин доставя на организма ни такива вещества, които се противопоставят на окислителните процеси в него. Успоредно с това той поддържа клетъчните мембрани в оптимално състояние.

Недостатъкът на студено пресования зехтин се крие в това, че той не бива да се нагрява, защото тогава губи част от качествата си. Препоръчително е да го използваме най-вече за салати. Ако решим да готвим със зехтин трябва да използваме пак чист зехтин, но с обозначението “100 %” на етикета. И този зехтин е сравнително чист, но него можем и трябва да използваме при всякакъв вид топлинна обработка.

Зехтин и маслини

Следващия вид е т.н.

Пресован зехтин (Virgin)

Получава се след второ или трето пресоване на маслиновата каша, след като вече е извлечен зехтина първо качество. Той като предишния вид зехтин се води единствен продукт на технологията студено пресоване.

Чист зехтин

Познат е още като зехтин за промишлена употреба. Рафинира се чрез загряване, високо налягане и използване на различни разтворители. По време на технологичния процес губи голяма част от своя естествен вкус, поради което се използва за само за пържене, но не и за овкусяване на салати.

Ароматен зехтин

Избор и съхранение на зехтин

Когато купувате зехтин, първата и най-важна стъпка е да погледнете датата на производство. Срокът на съхранение в метални опаковки е от 3 до 4 години, а в бутилки - до 1 година. Зехтинът много лесно се фалшифицира, затова е необходимо да знаете, че когато истинският зехтин се съхранява при температура от 0 градуса, той става по-гъст и тъмен, докато другите мазнини не променят своето състояние.

Съхранявайте зехтина на сухо и тъмно място, при температура не по-висока от 20 градуса. Най-подходящи за неговото съхранение са стъклените съдове. Зехтин, който е произведен в периода от ноември до януари при дълго съхраняване може да изсветлее. Това не бива да ви притеснява, защото е напълно нормално.

Зехтин в кулинарията

Зехтинът е една от основните съставки на световно известната Средиземноморска кухня. Зехтинът се използва за овкусяване на редица ястия, салати, студени мезета. Използва се за пържене и печене. Екстра върджин и върджин зехтинът са идеални за дресинги и сосове, докато чистият може да се използва и за пържене. Използвайте зехтин, винаги когато искате да придадете плътна нотка на ястието, без значение какво е то - риба, месо или зеленчуци. Ежедневната употреба на зехтин е много по-благоприятна за здравето, отколкото обикновеното олио.

Свойства на зехтина

Целебните свойства на зехтина са обусловени от неговия състав. Зехтинът е богат на полиненаситени мастни киселини и като особеност — редки мононенаситени есенциални мастни киселини, както и т.нар. неосапунени липиди. Неосапунената група от полезни вещества в зехтина се състои от: тероли, които блокират поглъщането на хранителния холестерол от червата; токофероли, които имат свойствата на антиоксиданти; терпени, способстващи за секрецията на жлъчни киселини; каротин, който също има свойствата на антиоксидантите; фосфолипиди — главните компоненти на клетъчните мембрани, в частност мембраните на невроните; естрони — естрогенни хормони; витамин А, известен като антиоксидант; калциферол (витамин D), който усилва резорбцията на калция в червата; флавоноиди, които участват в окислително-възстановителните реакции на организма; хлорофил, който придава на маслото красивия му зелен цвят и стимулира растежа на клетките, в частност еритроцитите и левкоцитите.

Ползи от зехтина

Зехтинът оказва невероятно много благоприятни ефекти върху организма на човек. Доказано е, че употребата на 3 супени лъжици зехтин дневно спомага за намаляването на рискат от заболяване от ревматичен артрит 2.5 пъти. Установено е, че зехтинът оказва оздравителен ефект при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. С негова помощ може значително да се намали нивото на „лошия” и да се увеличи „добрият” холестерол. Зехтинът помага да се намали интензитета на свободнорадикалното окисляване, да се нормализира артериалното налягане, да се увеличи еластичността на артериалните стени и да се намали рискът от образуване на тромбози.

Според американски учени 1 супена лъжица зехтин на ден паралелно с редуцирането на употребата на други мазнини, помага рискът от рак на гърдата да спадне с 45%. Изследванията са правени в продължение на 4 години. В тях са взели участие повече от 60 хиляди жени на възраст от 40 до 76 години. Зехтинът е в състояние да запази младостта ни по-дълго, като забавя протичането на процесите на стареене в организма.

Експериментите показват, че мишки, които са хранени със зехтин, са живели по-дълго от тези, които са хранени със слънчогледово или царевично масло. Същото се наблюдава и при хората, като доказателство за това идва от жителите на остров Крит. Те са популярни с производството и ежедневната употреба на зехтин, заради която тяхната продължителност на живота е една от най-високите в света.

Разкрасяване със зехтин

Освен редицата полезни свойства за здравето, зехтинът е един от най-добрите пазители на естествената красота. Поради наличието на голям брой антиоксиданти в него, зехтинът е използван в продуктите за разкрасяване още от незапомнени времена. В древността жените са мажели косите и телата си със зехтин, вярвайки, че е истински извор на младостта.

Може да се използва както в горещите летни дни, така и в мразовитите зимни месеци, защото успокоява кожата. Зехтинът е в основата на редица козметични продукти, защото има естествена способност да овлажнява, заздравява и подхранва. Той придава блясък и еластичност. Поради тази причина може да се използва самостоятелно или в различни комбинации за всяка една част от тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
510
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Злесте
Злесте
09.09.2015 17:22
Общи приказки и жълтини! Пример: "Много изследвания сочат, че мазнините са главните виновници за всички болести и страдания на съвременното общество."

Покажете ми къде са тези много изследвания? Що говорите глупости като не разбирате? Като правите такива твърдения сложете линкове към изследвания, тестове доказващи неопровержима корелация подкрепяща твърденията. Защото така се прави, ако бяхте сериозен сайт, а не да говорите жълти приказки, като някое жълто списание... Защото този ваш цитат не е верен. Мазнините не са проблема.
6
5
iveta
iveta
21.03.2012 15:10
зехтинът е полезен и за външно приложение,като маска за коса и лице.
4
1