Майорана

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24732k
Maiorana

Майораната е известна с латинското наименование Origanium hortensis. За родина на тази подправка се считат земите Северна Африка, където и днес тя е многогодишно растение, докато на други места вирее едногодишно. Специфичният вкус и аромат на майораната са били добре познати от древни времена, като и в наши дни популярността й в кулинарията не спада. Днес майорана се отглежда главно в Средиземноморието и на територията на Северна Африка.

По своята същност майорана е тревисто растение, което има червени или бели цветове. Майораната е от семейство Устнозветни. Особено характерен за майораната е специфичния силен аромат, благодарение на който тя не може да се сбърка с никоя друга подправка. Майораната се счита за сродна на ригана. Origanum majorana е топлолюбиво растение. Височината му достига от 20 до 50 сантиметра.

История на майораната

Историята на Майораната е хилядолетна. Наред с дафиновия лист, е била сред свещените билки в Средиземноморските територии, предимно в Гърция, Рим. С особена почит майораната се е използвала в Северна Африка – в земите на Алжир, Тунис и Мароко.

През Средновековието майораната се използвала за лечение на епилепсия. Още през гръко-римската епоха майораната се радва на широка популярност и употреба. Една интересна легенда разказва, че древните гърци смятали, че ако на нечий гроб поникне майорана, покойникът се радва на вечен мир и щастие в отвъдното.

Суха Майорана

Състав на майорана

Листенцата на майорана съдържат 0, 7—1% етерично масло, феноли, а също така са богати на витамин С, провитамин А, пектини и други полезни вещества. Майораната е подправка, в която има етерчини и горчиви вещества, алкалоиди, танини и феноли.

Съхранение на майорана

Майораната се продава най-често в изсушено състояние. Съхранявайте я в хладни и сухи шкафове, до които няма достъп на директна слънчева светлина или влага.

Готвене с майорана

Като подправка се използват връхните части на растението майорана. Те се отличават със своя особено приятен аромат и тръпчив вкус. Майораната се използва като отлична подправка за агнешко и пилешко месо. Майорана също така се прибавя към различни видове колбаси.

Широкото и приложение в кулинарията й отрежда място на добра подправка за ястия с домати, както и на различни хлябове и салатни дресинги. Майораната е популярна притурка към италианската, френската, северноафриканската и американската кухни. Сушената майорана заедно с мащерката са отлична комбинация основно за производството на колбаси, като германците са едни от най-страстните почитатели на майорановия вкус.

Майораната е и една от класическа подправка за пържен дроб. Най-добрите съчетания на майораната освен с мащерка, са и тези с вкуса на дафинов лист, черен пипер и хвойната. Специфичният аромат на майораната е удачен като добавка за целулозни зеленчуци, като зеле. Добре пасва и на рибни ястия, както и на почти всякакви видове паста.

Майораната може да се комбинира и с други подправки. Подходяща е комбинацията с чубрица и магданоз за приготвянето на варива, за меса на скара, може да се комбинира с чесън и розмарин. Оприличава се с риган, но ароматът и вкуса на майорана са много по-деликатни и сладникави от тези на ригана.

Отглеждане на майорана

Майораната вирее най-добре в сух и топъл климат. Ако я оглеждате в домашни условия през зимните месеци растението трябва да се предпазва от премръзване, като се внесе на закрито. Има видове майорана, които са вечнозелени. Майораната се полива рядко - веднъж в месеца с 1 - 2 чаени чаши вода.

В края на лятото или началото на есента растението майорана трябва да се измие добре и да се изсуши внимателно, за да е готов за употреба при кулинарна обработка. По принцип, майораната няма нужда от наторяване, но почвата, в която расте, трябва да е задължително добре отцеждаща се.

Топлият климат е от особена важност, за да може майораната да развие в максимална степен своя аромат. В същото време, когато бъде изсушена, майораната губи част от аромата си, като придобива характерен леко горчив вкус.

Майорана

Ползи от майораната

Майораната има широко приложение. Освен като подправка и билка, майораната е ценна суровина за парфюмерийната промишленост. Сред полезните свойства на майораната върху здравето на човек са способностите й като спазмолитично, антисептично, съдоразширяващо средство.

Освен това майораната има способността да стимулира нашето храносмилане. Приета вътрешно, майораната засилва функциите на храносмилателната система, действа спазмолитично и антисептично.

Майораната помага при стомашни проблеми, действа успокоително и освежаващо. Тя има пикочогонно действие, полезна е при изкълчвания и натъртвания и силно антисептично средство.

Стимулира храносмилането, действа съдоразширяващо и спазмолитично. Майораната е полезна при малокръвие, чернодробни проблеми, бронхит и диария.

Смята се, че майораната е една от най-добрите билки за женското здраве. Тя овладява симптомите на предменструалния синдром - променливо настроение, болки и неразположения. Билката е полезна и в периода на менопаузата, когато в женското тяло настъпват редица промени. Помага и при особени женски състояния - върши чудеса при застой на кърма и помага за нейното насърчаване.

Майораната има отлични антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Благодарение на тези си качества, тя действа благотворно в процеса на възстановяване от различни заболявания. Облекчава симптомите на настинка.

Майораната се използва и за лечение на гастрит. Под формата на чай е изключително ефективна в острата фаза на гастрит. Хубаво е лечението на това състояние да започва още в началната фаза, защото, ако не се обърне внимание, постепенно гастритът хронифицира и причинява още повече негативни прояви.

Народна медицина с майорана

Майораната може да се използва за натурален дезинфектант. Използваемите части от растението са цветовете и листата. В народната медицина майораната се използва за възпаление на синусите.

За целта се прави парна баня с билката, като човек се надвесва над съд с гореща вода и майорана, слага кърпа на главата си и вдишва отделените пари. Процедурата може да се извършва 2-3 дневно, за да се облекчат главоболието и дискомфорта, причинени от възпалените синуси.

Чаят от майорана пък се използва за облекчава на редица храносмилателни проблеми, в това число спазми, газове, чернодробни заболявания, липса на апетит, камъни в жлъчката.

Вярва се, че отварата от майорана е полезна в началните фази на морбили, защото пъпките избиват по-лесно и шарката протича по-бързо.

Изсушените листа от билката могат да се използват и за външно приложение. За целта се слагат в торбичка и се употребяват като горещ компрес за облекчаване на ревматизъм и болезнени отоци.

Етерично масло от майорана

Етеричното масло от майорана е изключително полезно. Не е скъпо, лесно достъпно е, а свойствата му са повече от добри. Най-често се използва при безсъние и хронична умора, навяхвания и мускулни болки, мигрена, стрес и прекомерна тревожност.

Този вид етерично масло се използва и при психични състояния като хиперактивност, истерия, балансира желанията и успокоява ума. Препоръчва се и за повишаване на либидото.

Етеричното масло от майорана помага и при зъбобол. Няколко капки от маслото се капват върху чист памук, който се налага върху болния зъб.

Преди обаче да пристъпите към ароматерапия с маслото от майорана, най-добре е да се консултирате с лекар, за да избегнете възможни странични ефекти.

Странични ефекти от майорана

Счита се, че майораната е безопасна билка и може да се използва спокойно. Все пак е възможно допирът на свежата майорана до кожата да причини зачервяване и подуване. Не бива да се пият отвари с майорана продължително време, най-добре е да се направи консултация с лекар. Не се препоръчва и при бременност.

Ако човек страда от алергия към босилек, риган, салвия, лавандула и други зелени подправки, хубаво е да внимава и с консумацията на майорана, за не се предизвика алергична реакция и опасни симптоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес