Времето се затопля. Организмът ни се подготвя за активностите на дългите дни. Нека му помогнем с подходяща храна, която да изчисти мастните наслоявания от клетките и токсините и забавените процеси в организма. Освен че ще се почувствате тонизирани, вие ще имате и положителния ефект на отслабването.
Консумирането на сезонни храни и конкретно на пролетните е с код зелено, което може да ви донесе разхлабване, което пречиства. Нашият съвет е - бъдете внимателни все пак с пролетната кухня.
Не пресищайте организма със зелени храни, започнете внимателно в почивните дни с премерени порции от пролетните изкушения. Посетете пазар близо до вас или си направете разходка в чист район, откъдето ще можете сами да си набавите пролетните зеленолистни растения, подходящи за следващите предложени рецепти.
Старите хора казват, че няма по подходяща храна от сезонната. Предлагаме ви да не пропускате да пробвате тези рецепти за пролетни ястия, с които да прочистите тялото и ума.
Салата с коприва
500 г коприва
2 стръка пресен лук
100 г орехи
Олио, сол, оцет
Приготвяне: Прясната коприва се почиства и измива. Претрива се със сол. В хаванче с чукало за кълцане се слага копривата и върху нея сол. Чука се и се търка в хаванчето, докато копривата омекне). Добавя се наситнен пресен лук и счукани орехи. Овкусява се с олио и няколко капки оцет.
Тази вкусна разядка отключва апетита и доставя енергия на клетките, не бързайте, когато се храните - с тази храна ще усетите ситост и няма нужда да прекалявате с основното ястие. Вкусно и здравословно е определение, което малко храни получават, но тази е една от тях.
Фреш със зеленолистни
100 г коприва, лапад или киселец
1 бр. ябълка
1 бр. морков
50 г джинджифил
Приготвяне: В нутрибулет или друг подходящ уред почистените плодове и листи се пасират до хомогенна смес с 100 г добавена вода. Тази комбинация от вкусове събужда организма и мигновено го зарежда с енергия.
А след час, като огладнеете, можете да се насладите на всичко любимо, организмът ви ще е подготвен да се справи с всяка храна бързо и безпроблемно. Помагайте на тялото си, за да бъдете здрави и енергични. За 100% успех комбинирайте с движения и задължително положителни емоции.
За да не се чувстват пренебрегнати любителите на пържени храни, ще ви предложим рецепта за кюфтенца от коприва.
Кюфтенца от коприва
500 г коприва
2 бр. яйца
100 г галета
Приготвяне: Попарената коприва се отцежда, нарязва се на ситно, обърква се с яйцата и галетата. Оформя се на кюфтенца и се изпържва в сгорещено олио за минутка - само докато хване коричка. За тези продукти не трябва дълга термична обработка. В тези случаи може би е добре да се внимава с количеството. Балансирайте, ако изберете пържени кюфтенца - гарнирайте с редена салата от домати и сирене.
Пролетта е време за емоции, а те идват с добрата храна и с щастието да се чувстваме добре в тялото си.
Коментари