За приготвянето на вкусни и впечатляващи ястия са нужни много познания, въображение, творчество и талант. Но освен всичко останало, добрите готвачи притежават и сериозна доза креативност, с която успяват да извлекат вкуса на продуктите и да го съчетаят с други аромати, така че да се получат онези незабравимо апетитни комбинации, които не спираме да помним и търсим.
И в този стремеж, разбира се, никой не е сам. На помощ в кухнята и на големите шефове, и на онези, които просто обичат да готвят, са стотиците, дори хиляди аромати на природата - подправките, открити и отглеждани във всички краища на планетата.
Ето най-популярните от тях в света:
Канела
Независимо дали на прах или на пръчка, канелата е незаобиколимата подправка в десертите и особено в онези, които са направени с ябълки, круши, праскови или кайсии.
Тя е много популярна в ориенталската кухня, като например в една много вкусна рецепта за пиле с кайсии. Наричана още ароматна кора, канелата прави чудеса, когато се съчетае с още подправки и най-вече карамфил, индийско орехче и кориандър.
Тя се открива и в много известни смеси от подправки като например гарам масала, хляб с подправки и дори е прекрасна съставка на смес от подправки за греяно вино.
На пръчки може да се добави в чая, млякото, в сметаната или дори във виното, за да се получи вкусна домашна сангрия.
Канелата е смятана и за афродизиак, тя е и една от хранителните съставки, притежаващи най-силни антиоксидантни свойства. Подобно на зеленчуците и на плодовете, канелата е много богата на фибри, които представляват половината от теглото ѝ.
Куркума
Това е малък корен, който най-често се консумира в прахообразна форма, защото така е най-практично.
Куркумата е ценена в кухните на голяма част от света, най-вече защото се съчетава идеално с всичко, а и има свойството да омекотява пикантността на лютите чушки. С хубавия си жълт цвят и деликатния си парлив (но не и пикантен) вкус, куркумата е позната още и като “шафран от Индия”. Тя има и предимството да придаде много хубаво оцветяване на храната, както и много заслуги за здравето на човека.
Благодарение на етеричните масла в нея куркумата притежава и качества, които благоприятстват храносмилането, тя е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство.
Куркумата наистина е подходяща за всяко ястие, но според добрите готвачи вкусът ѝ се съчетава най-добре с печено пиле, различни видове сосове и риба, както и немалко салати.
Мащерка
Тя е много вкусна силно ароматна билка, която може да се открие в почти всяка кухня по света. Съществуват три вида - лимонена мащерка, която, както издава името ѝ, има аромат на лимон, дива мащерка и обикновената мащерка.
Мащерката е една от големите класики в кухнята. Тя може да бъде открита както в доматени сосове и много плънки, така и върху печеното пиле, рибата и дори като билков чай.
Мащерката е и много мощен антисептик, особено препоръчителен при чревни и дихателни нарушения. На гаргара или във вид на вода за уста, тя е много ефикасна и за прочистване на рани. Използва се много често и за ароматизиране на облекло.
Коментари