Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусните тайни на любимите макарони на фурна

Вкусните тайни на любимите макарони на фурна

Вкусните тайни на любимите макарони на фурна

Макароните са любима храна на хората по света. Родината на това тестено изделие с форма на тръбичка е Италия. Производството на макаронени изделия се прави на специални машини, които придават различен външен вид и големина на продукта. Италианското наименование се отнася само за изделието с вид на тръбичка.

Приготвянето на макарони става чрез сваряване на макароните, а рецептите включват голямо разнообразие от други съставки, които правят блюдата с различни вкусови качества и за всеки повод. Основно се делят на сладки и солени, а останалите вариации са плод на фантазията и вкуса на кулинарите.

За да се постигне омайният вкус обаче, трябва да се знаят малките тайни за правилно приготвяне на макаронените изделия.

Първото правило засяга избора на вида макарони, нужни за конкретната рецепта. Всяко качествено изделие е гладко, златисто или бяло на цвят. Трябва да се съхраняват на сухо и проветриво място, далече от подправките, които ще променят аромата и вкусовите им качества.

Второто правило засяга сваряването на изделието. По правило водата трябва да е 1 литър на 100 грама макарони. Варят се в подсолена вода, като се следват указанията на опаковката - обикновено 8-10-12 мин. След сваряване се отцеждат и измиват със студена вода, за да не слепнат.

Любимата на всички ни ретро рецепта за макарони на фурна може да е в сладък или солен вариант, а защо не и микс от двата.

Ретро макарони на фурна

Сладки макарони на фурна
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

макарони - 1 пакет (400 г)

олио

яйца - 6 бр.

прясно мляко - 800 мл

захар - около 300 г или на вкус

ванилия - 4 бр.

пудра захар - за поръсване

Начин на приготвяне: Сварете пастата според указанията на опаковката, отцедете я и я прехвърлете в намазнена тава. Залейте макароните с предварително разбитите яйца, захар, мляко и ванилия, ако предпочитате сладкия вариант на рецептата. Вместо ванилия и захар може да добавите сирене на око и ще получите апетитни макарони на фурна с яйца и сирене. Пекат се до готовност в умерена фурна. Сладките макарони накрая се поръсват с пудра захар. Вкусът от детството може да ви накара да сложите във вашите макарони на фурна хем малко захар, хем и сирене...Изборът е ваш.

Предложението за рецепта за макарони на фурна с шунка и сметанов сос ще се хареса на ценителите.

Макарони на фурна с шунка

Необходими продукти:

1 опаковка макарони

¼ килограм шунка

300 г заквасена сметана

3 с.л. зеленчуков фикс

Сол

Начин на приготвяне:

Макароните се сваряват в нужното количество вода според указанията на опаковката. Шунката се реже на къси лентички. Сметаната се сипва с дълбок съд и се смесва с вода в съотношение 1:1. Добавя се фиксът от зеленчуци и сол на вкус.

В тава се изсипват сварените макарони, шунката и сметаната. Всичко се разбърква и се слага в студена фурна. Включва се на 200 градуса и се пече около половин час до сгъстяване на сметаната. Накрая се поръсва с настърган кашкавал и се допича, докато печивото добие златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest