Добре известен факт е, че когато се подлагаме на различни диети и хранителни режими, в опит да се преборим с килограмите, е необходимо да набавяме на нашия организъм разумно количество протеини. Те ни карат да се чувстваме сити, дават ни енергия за спорт и помагат да горим излишните мазнини.
Когато стане дума за протеини, първото нещо, което ни идва наум са животинските източници на протеини. Но не бива да пренебрегваме значимостта и ползите и от растителните източници, които е задължително да присъстват в диетата ни и които подпомагат отслабването.
Ако след дълго обмисляне най-накрая сте взели решението да се подложите на стриктна диета или хранителен режим, тези 10 растителни протеина непременно трябва да присъстват във вашето меню.
Карфиол
Карфиолът е нискокалоричен зеленчук, съдържащ около 2 г протеини за 100 г карфиол. Препоръчва се в режими за отслабване, тъй като се причислява към храните с отрицателен калориен баланс и е добре засищащ.
Броколи
Броколите са сред топ продуктите за отслабване, така че ако спазвате диета, задължително ги добавете към менюто си. Те, подобно на карфиола, са нискокалорични и засищат бързо, без да подуват корема. Това се дължи на високото съдържание на вода в състава им – на 100 г броколи 90. 7% вода. Богати са на фибри, протеини и други детоксикиращи съединения. Освен че помагат за отслабване, броколите подобряват цялостното здравословно състояние на организма.
Сладки картофи
Те са чудесен заместител на обикновените картофи в случаите, когато искате да свалите излишните килограми. Една от подходящите храни, които ни зареждат с енергия и полезни вещества, включително протеини. Ускоряват метаболизма, когато се консумират в правилни количества.
Спанак
Спанакът се преработва и усвоява лесно от организма. Съчетава се идеално с други зеленчуци и храни, без да променя техния вкус. Осигурява на организма енергия и необходими витамини и минерали. Спанакът е един от най-богатите на протеини зеленчуци. В 100 г суров спанак се съдържат около 2. 3 г протеини.
Грах
Зеленият грах осигурява на тялото високо качество протеини. В допълнение, съдържа много ензими, нишесте, фибри, калций, калий, желязо и фосфор, витамини PP, C, A, B. Подобрява работата на храносмилането, облекчава запека, елиминира киселините в стомаха. Поради наличието на йод в граха, той е отлична превенция при гуша, затлъстяване и атеросклероза.
Тиква
Тиквата е плодов зеленчук. Тя е ценен компонент за доста хранителни режими, тъй като е богата на фибри, протеини, витамини А, желязо, цинк, мед. Съдържа ниско количество захар, изпълва стомаха и потиска чувството на глад. Подобрява храносмилането и помага в отслабването.
Целина/селъри
Особеният й вкус не се нрави на всеки, но е доказано, че полезните й хранителни вещества носят множество здравословни ползи на организма. Тя помага за изгарянето на мазнините в организма и има отслабващ и пречистващ ефект. Целината е подходяща за супи, пюрета, ястия.
Бамя
Бамята е идеален източник на протеини. Тя е суперхрана за отслабване и подобряване на метаболизма, подходяща за всяка диета. Осигурява на организма и витамини К1, С, калий, фибри, фосфор, калций.
Червено цвекло
Червеното цвекло е друго мощно средство за сваляне на излишните килограми. Фибрите и протеините в него помагат за повишаване на ситостта и енергията. Червеното цвекло е изключително полезно за здравето като цяло, а редовната му консумацията снабдява организма с голяма доза витамини и минерали.
Тиквички
Тиквичките са изключително нискокалорични и диетичен режим, включващ тяхната консумация, със сигурност води до стопяване на килограмите. Богати са на вода, витамини А, С, витамини от групата В, калий и протеини. Не дразнят стомаха и се усвояват лесно от организма.
Коментари