gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за телешко месо

Подходящи подправки за телешко месо

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991585
Подходящи подправки за телешко месо
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Знаем, че телешкото е едно от най-полезните и здравословни видове месо и макар и да е доста по-скъпо като цена в сравнение с пилешкото и свинското например, то често трябва да попада на трапезата ни най-малкото заради богатството си от протеини, желязо, витамини от В групата, цинк, фосфор и какво ли още не.

Да добавим и че е диетично и би могло да бъде включвано в почти всички диети. Казано иначе - ако ви се похапва месо, то нека да е телешко.

Когато става дума за телешко месо, вероятно веднага се сещате за нашенското телешко варено, но това месо може да бъде приготвено по-най разнообразни начини, стига да намерите подходяща рецепта и най-вече правилните подправки.

Да, тук ще наблегнем на това кои са най-подходящите подправки за телешкото, защото не всички от нашенските, типично български подправки, биха му паснали.

Тук веднага ще споделим, че чубрицата, джодженът, самардалата и сминдухът са точно от онези типично български аромати, които не биха подхождали на телешкото месо, независимо дали е сварено, печено, задушено и т.н.

Ето обаче кои подправки можете да добавяте спокойно към вашата телешка гозба.

1. Пипер

Черният пипер е отлична подправка за телешко

И черният, и белият, и червеният пипер са подходящи аромати към телешкото, но помнете, че ако запържвате месото, то с червения пипер има огромна вероятност да го загорите. Ако добавяте черен пипер на зърна, то го направете в началото на готвенето, а ако е на прах - чак към края.

2. Дафинов лист

Той подхожда чудесно на почти всякакви яхнии, включително и телешки, но също се слага в началото на готвенето.

3. Кимион

Телешко варено
Снимка: Янка Димова Димитрова

Познатата ни от кюфтета и наденици подправка, тя пасва и на телешкото месо, но се слага директно върху него. Например когато го задушавате.

4. Целина

Едно истинско телешко варено не би било вкусно, ако не му добавите корен от целина или поне листа целина, ако не разполагате с корен.

5. Свежи подправки като магданоз, риган, босилек и мащерка

Не са особено типични подправки за телешко месо, но всичко зависи от рецептата, която сте решили да спазвате. Има ястия, при които те обогатяват вкуса на телешкото, а за магданоза не се и замисляйте, независимо какво точно приготвяте с телешкото месо - във всички случаи той би му паснал чудесно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest