gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Фаро - кулинарна употреба и ползи

Фаро - кулинарна употреба и ползи

Фаро - кулинарна употреба и ползи
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Подобно на киноата и амаранта, които макар днес да набират все повече привърженици на здравословното хранене продължават да ни звучат и изглеждат доста екзотично, така и при споменаването на фаро ние започваме да се чудим какъв вид храна е това, как се използва в кулинарията и защо непрекъснато се изтъкват ползите от консумацията му. Тук ще ви отговорим именно на тези въпроси.

Фаро е вид двузърнест лимец, който е много разпространен в Италия. Дава добра реколта, приспособява се удачно към всякакви климатични условия (студ, дъжд, влага, жега и т.н.), не боледува и не е нападан от вредители. Спокойно може да се каже, че е диворастящ и при отглеждането му не се налага нито да го наторявате, нито да го пръскате с пестициди.

Името "фаро" идва от думата фараон, защото заради богатото си съдържание на протеини фарото е била основна храна на фараоните по време на Римската империя. Това вълшебно зрънце не съдържа никакъв холестерол, бедно е на мазнини, а същевременно набавя на човешкия организъм желязо и фибри. Идеална храна е за всички вегани и вегетарианци, за поддръжниците на здравословното хранене, за диабетици и хора, предразположени към сърдечно-съдови заболявания.

Можете да се снабдите с фаро от специализираните магазини за здравословни храни и рядко от традиционните търговски вериги.

Какво обаче да правите с фаро и как да го включите в менюто си?

Подобно на всички житни култури, фаро се консумира сварено - обикновено в пропорции 1 ч.ч. фаро към 2.5 до 3 ч.ч. вода или бульон. Преди да го сложите да се вари, трябва да го измиете добре, но не е необходимо да изхвърляте първите води.

Ако искате да сведете времето му на варене до 10- 15 минути за ал денте вкус, е добре да го накиснете от предходната нощ. Когато е накиснато, зрънцата омекват по-бързо и не хрупат, докато ги консумирате. За напълно омекнало на вкус фаро, ще трябва да му отделите поне 25-30 минути от момента, в който водата/бульонът, в който го варите, е завряла.

Салата с Фаро

С фаро можете да приготвите почти всичко - салати и предястия, основни ястия, супи, яхнии и каши. В Италия от него се прави традиционният корнфлейкс и се приготвят всякакви бебешки храни, след като бъде пасирано и поднесено като пюре.

По какъвто и начин да изберете да приготвите фаро, ползите му за човешкото здраве са доказани от векове, което обяснява популярността му и днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest