Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тилапията предизвиква рак и други лъжливи твърдения за тази риба

Тилапията предизвиква рак и други лъжливи твърдения за тази риба

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
353
Тилапията предизвиква рак и други лъжливи твърдения за тази риба

Тилапията е една от най-консумираните и широко достъпни риби. За разлика от повечето морски деликатеси цената ѝ е ниска, което през последните месеци стана причина за много дискусии относно доколко е полезна и здравословна нейната консумация.

Ето някои от най-големите лъжи за тилапията и защо те не са верни:

Тилапията се отглежда само в изкуствени условия

Това не е така. Тилапията живее в сладководни води - плитки потоци, реки и езера, но е известна като най-старата култивирана риба – още от Библейски времена. В днешни дни е много, много трудно да се намери дива тилапия.

Рибна ферма с Тилапия

Както много други риби днес по света има хиляди така наречени „рибни ферми“, в които се отглеждат водни обитатели. Проблемът е, че в много от тях се използват антибиотици и други субстанции, с които рибите се пазят от болести. Вместо да отказвате да слагате тилапия на трапезата си, по-добре проверете източника, от който идва рибата. Смята се, че най-добрата риба от този вид се отглежда в Перу и Еквадор, следвани от Тайван, Мексико и Индонезия. Не се препоръчва тилапията от Китай, където много от фермерите използват неразрешени субстанции и контрола е занижен. Но пък и това е много трудна задача, защото именно оттам идва основното снабдяване с тази риба.

Хранят тилапията с е

Този вид риба е вегетарианец и в естествена среда се храни основно с водни растения и водорасли. Твърди се, че във фермите за храна на рибата дават ГМО царевица и соя. Добре се знае, че този вид продукти се отглеждат, така че да са устойчиви на вредители. Но няма никакви научни изследвания, които да доказват, че тилапията, която е приемала ГМО храни, е вредна за човешкото здраве. Дори нещо повече – няма доказателства, че животните, които са хранени с генномодифицирани продукти ги пренасят в човека.

По-добре да ядете бекон или хамбургер, отколкото тилапия

Филе Тилапия

Една от причините за това твърдение е, че тилапията не е от мазните риби и съдържа по-малко количество омега-3 мазнини. Затова яденето ѝ е почти безсмислено. Но, истината е, че макар и по-бедна на тези мазнини, тилапията ще ни ги достави, ако просто хапваме по-голямо количество от нея.

Наричат тази риба още „водно пиле“, тъй като подобно на пилешките гърди и яйчените белтъци, месото ѝ е богато на протеини. Така, че определено консумирането на тилапия е далеч по-диетична опция от бекон, хамбургери или понички.

Тилапията е токсична

В тази риба наистина има диоксини, но не повече отколкото в други видове риби. В сьомгата например има повече. Наистина не е изключено да попаднете на тилапия, в която има завишение на някои метали. Но, всичко отново опира до източника – ако е отглеждана добре и във ферма извън Китай, тогава е много малко вероятно да имате причини за притеснения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest