gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за направата на вкусен козунак

Съвети за направата на вкусен козунак

Съвети за направата на вкусен козунак
Снимка: Мария Симова
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Празниците около Великден повечето от нас свързват с християнски традиции, уютни семейни сбирки и с типични за този период от годината вкусни изкушения. Дните около него няма как да минат без боядисване на яйца и без любимото ни сладко изкушение – домашният козунак.

Днес готови козунаци се предлагат навсякъде – не само в супермаркетите, но и в пекарните. Приготвянето на този типичен за празника великденски обреден хляб обаче е традиция, която си струва да усвоите – вкусът на топлия домашен козунак не може да се сравнява с нищо друго.

Повечето хора намират рецептата за козунака за изключително трудна. Дори и изпълнявайки всички стъпки, крайният резултат е незадоволителен, а понякога дори отчайващ.

Истината е, че направата на козунак има някои тънкости. Без значение нивото на кулинарните ви умения, не сте ли наясно с тях, той просто няма да се получи. Ето и някои съвети.

Великденски козунак

1. Въоръжете се с търпение. Направата на качествен козунак ще отнеме голяма част от деня ви. През по-голямата част от него той ще втасва или ще се пече, но присъствието ви е необходимо.

2. Пресейте брашното. За пухкав козунак на конци тази стъпка е абсолютно задължителна. Желателно е това да се случи дори няколко пъти.

3. Много експерти вярват, че най-добрият козунак се получава при смесване на растителна и животинска мазнина. Препоръките – олио и свинска мас, например. Може да използвате и масло.

4. За да получите текстура на конци, разтворете захарта от рецептата в топло мляко.

5. В деня на направата на козунак абсолютно забравете за проветряване на помещението, в което ще го правите. И се пригответе за жега. За да стане козунакът добър, той трябва да се приготвя при температура на помещението над 35 градуса. Това условие е абсолютно задължително при месенето.

6. А що се отнася до месенето на козунака – то трябва да е възможно най-дълго и възможно най-енергично. Удрянето на тестото 100 пъти по масата е мит. Не забравяйте обаче: месете много дълго!

7. Най-важната част за козунака е втасването. Той трябва да втаса три пъти. Първия път – за около час, докато тестото утрои обема си.

Съвети за домашен великденски козунак

Оставете го в купа, покрийте го с фолио и му намерете топло място в дома си. Това може да е до радиатор или под климатика, например.

Второто втасване е след добавянето на стафидите, бадемите, портокаловите корички и добавките, които обичате. Козунакът отново се оставя, за да удвои обема си. Третото втасване – непосредствено преди печенето, както и докато то трае.

8. Не пълнете формата за печене с тесто. Както казахме, третото втасване се случва, докато козунакът се пече. Това означава, че той ще удвои или утрои първоначалния си обем.

9. Един от проблемите на много домакини – стафидите и останалите добавки остават най-отдолу при печене. Тайната – накиснете ги в малко количество ром или коняк, оваляйте ги в брашно и едва тогава ги добавете към тестото при второто месене, непосредствено преди второто втасване.

10. Докато козунакът се пече, не отваряйте фурната по никакъв повод. За правилните градуси следвайте рецетата, по която го приготвяте, защото те зависят изцяло от количеството на продуктите, големината и формата на козунаците ви.

11. И на финал - съветът и на професионалните готвачи, и на всички, които вярват в традициите и обредите - козунакът се приготвя с добри мисли и с усмивка. Въпреки дългото и изморително месене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest