gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полза от лимеца за децата

Полза от лимеца за децата

Полза от лимеца за децата

В последните години лимецът набира все по-голяма популярност, въпреки че за мнозина тази култура е все още непозната. Той е древна култура, съществуваща от милиони години насам и отглеждана целенасочено още от преди около 10 000 години, останала непроменена и до днес.

За разлика от значително по-разпространения си еквивалент на пазара - пшеницата, лимецът не се обработва химически и е натурална храна.

Децата, особено в първите няколко години от живота си, имат чувствителна храносмилателна система, която доста често се нуждае от допълнителни грижи. Правилният подбор на хранителни продукти оказва огромно влияние както върху развитието на детето, така и върху бъдещите му навици. Ето защо лимецът е широко препоръчван при наличието на хранителни проблеми, но и за профилактика.

Лимецът е подходяща храна за деца - още от самото захранване след 6-тия месец. Той може да бъде предложен на бебето като каша или в комбинация с други житни култури, същи и с плодове.

Ползите от лимеца за децата са многобройни, а ето и някои от тях:

1. Лимецът помага при запек

Лимец

Високото съдържание на фибри в лимеца (9%) способства за подобряването на чревната перисталтика и по-лесното храносмилане. В допълнение, той подпомага изчистването от токсини и така съдейства за поддържане на по-добро здраве. Фибрите са необходима част от дневния режим на децата, а приемането им чрез натурална храна ги прави още по незаменими.

2. Лимецът е източник на витамини и минерали

Тази култура съдържа витамините от група В, калий, желязо, цинк, магнезий, и др. Цинкът е минерал, който поддържа кожата здрава и в добро състояние. Магнезият е необходим за мускулна сила и издръжливост, която е необходима на децата предвид нормалното им развитие. Дневните нужди на едно дете от магнезий варират между 40 - 410 мг в зависимост от възрастта, а от цинк - между 3 - 10 мг. Те могат да бъдат почти изцяло набавени чрез добавяне на порция лимец в дневното меню (съдържаща 85 мг магнезий и 2, 4 мг цинк).

3. Лимецът съдържа по-малко глутен

Освен това глутенът, който се съдържа в лимеца, е от друг тип и не затруднява храносмилането до такава степен. Тъй като много деца вследствие на прекомерен прием на глутен могат да развият глутенова непоносимост, ниското съдържание в това растение го прави идеален заместител на стандартните тестени храни.

4. Лимецът е приятен на вкус

Лимецови мъфъни за деца
Снимка: Йоана

Лимецът има сладникав вкус, лесен е за употреба и за приготвяне на различни десерти. Тъй като децата обожават десертите, добра идея е брашното от лимец да се използва за направата на палачинки, кексове, мъфини, и т. н. Така ще могат да се комбинират ползите от продукта - хем вкусно, хем здравословно за най-малките!

Това ползотворно растение беше позабравено с годините, но интересът към него продължава да расте и можем да се надяваме, че все повече хора ще започнат да го предпочитат като един наистина здравословен вариант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest