gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Знаци, че ядете твърде много захар

Знаци, че ядете твърде много захар

знаци, че ядете много захар
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Доказано е, че излишната захар може да повлияе негативно на здравето. Въпреки че може да сте стройни и да изглеждате здрави, все пак може да консумирате твърде много захар.

Телата ни се нуждаят от захар под формата на глюкоза, за да поддържат енергия си, но е най-добре да консумираме естествените захари, съдържащи се в плодовете и млечните продукти, и нишестето в пълнозърнестите продукти и някои зеленчуци.

Добавените захари се намират в сладкиши, преработени храни и сладки напитки, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето ни. Наддаването на тегло е страничен ефект от твърде много сладки лакомства, но има и други признаци, че може да ядете твърде много захар. Ето и няколко от признаците, че ядете много захар:

Кожата може да изглежда бледа

Твърде много захар може да увреди колагена и еластина в кожата, които помагат да се поддържа еластична и блестяща. Това може да доведе до преждевременни фини линии, бръчки и други признаци на стареене. Захарта може също да причини дисбаланс в чревния микробиом (бактериите в храносмилателната ни система), което може да отключи състояния като розацея и акне по челюстта.

Постоянно се чувствате слаби, гладни или уморени

Въпреки че глюкозата е жизненоважна за тялото, за да се чувства енергизирано, дисбалансът в нивата на кръвната захар може да накара вашите енергийни нива да спаднат толкова бързо, колкото се покачват. Не само може да почувствате сънливост веднага след обяда си, но и да огладнеете по-бързо.

консумация на твърде много захар

Всеки път, когато консумираме захар, панкреасът отделя инсулин, за да помогне на тялото да превърне захарта в глюкоза. Това първоначално ни дава енергия, но когато имаме прекалено много захар в кръвта, последващият инсулин може да накара нивата на глюкоза да спаднат, което ни кара да жадуваме за още повече захар. И така цикълът продължава.

Постоянно се чувствате подути

Има много фактори, които допринасят за подуването на корема, включително синдром на раздразнените черва, непоносимост към глутен, запек или лошо храносмилане. Ако редовно изпитвате подуване и дискомфорт, това може да е и излишна захар. Захарта захранва лошите бактерии в червата, което може да доведе до свръхпроизводство на газове, а оттам и до подуване на корема.

По-чести гъбични инфекции

Изследователите са открили значителна връзка между гъбичните инфекции и високата кръвна захар, особено при диабетици. Когато има повишаване на захарта в организма, това създава идеалната възможност за растеж на гъбички, особено във влагалището.

Непрекъснато се мъчите да заспите

Ако хапвате сладки изделия късно през нощта, може да имате проблеми с нощния сън. Точно като кофеина, захарта може да бъде стимулант. Но не само вечерните закуски могат да нарушат съня ви.

Колкото повече захар ядете през деня, толкова по-вероятно е да не може да заспите вечер, което ви кара да се чувствате изтощени на следващия ден и ви кара да жадувате за още повече захар, за да се заредите с енергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest