Сулфорафан - всички ползи
Sulforafan - sve koristi
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сулфорафан - всички ползи

Сулфорафан - всички ползи

Сулфорафан - всички ползи
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Макар че далеч не всички обичаме да си хапваме броколи, няма как да отречем множеството ползи за нашето здраве от този зеленчук. Така например той е богат на полезните витамини А, С, К, В1, B2, B3. B5, B6, B9.

Заедно с всичко това броколите са богати на така полезният сулфорафан, който доказано помага за намаляването на редица патологии, като например рака. Също така това съединение помага за понижаването на холестерола, но също така влияе много добре на храносмилателната система.

Сулфорафан - всички ползи

Полезният екстракт може да се получава както от кълновете на зеленчука, така и от самото броколи, като и в двата случая той е богат на изключително полезните активни съставки, които се предлагат в търговската мрежа и като хранителна добавка. И до днес се правят все още редица други изследвания, като така не спират да се откриват още ползи на съединението сулфорафан.

Резултатите със сулфорафанът са много обещаващи, а именно възможно е той да се окаже едно от най-мощните оръжия в борбата с рака. Така например през 2008 година бе съобщено, че екстрактът сулфорафан спомага за намаляването на случаите с новообразуванията на пикочната система, като това бе проучено при изследвания с животни. Не по-малко важно е, че през 2010 година бе открита и антитуморната активност на сулфорафана.

Ползи за организма:

Сулфорафан срещу рак

1. Минимизира риска от злокачествени образувания;

2. Защитава кожата от UV лъчите;

3. Помага за регулирането на захарта;

4. Влияе положително на цялостното състояние на хората, които са болни от аутизъм;

5. Предпазва от развитието на диабет тип 2;

6. Защитава сърдечната ни система;

7. Подобрява значително състоянието на храносмилателната система;

8. Понижава риска от запек;

9. Влияе положително на организма при наличие на някакви възпаления;

10. Минимизира риска от стесняване на артериите.

Сулфорафан - всички ползи

Екстрактът сулфорафан е полезен и за кожата, защото я предпазва от вредните UV лъчи през горещите летни дни. Заедно с това сулфорафанът помага за ускоряването на производството на защитните ензими, които се образуват в кожните клетки и помагат за защита от вредния ефект на ултравиолетовите лъчи. Заедно с това екстрактът от броколи помага за намаляването на така вредния холестерол, което също е много полезно за организма ни.

Сулфорафанът има и доста силен бактерициден ефект срещу бактерията Хеликобактер Пилори. Тя е доста устойчива и може да доведе до пептични язви, като лечението се извършва с антибиотици, но за съжаление бактериите често развиват резистентност към тях. От друга страна, това съединение повлиява много добре този вид бактериална инфекция, като проучване доказва намаляване нивата на бактериите с цели 40% при хората, които са приемали сулфорафан.

И за да може полезното да бъде съчетано с приятното, изберете си някоя от нашите рецепти за запеканки с броколи или броколи със сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest