gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кафето пази сърцето ни от фатални болести

Кафето пази сърцето ни от фатални болести

Кафето пази сърцето ни от фатални болести
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

Повечето хора започват деня си с чаша кафе за събуждане. Наистина няма по-сигурен начин да се пребори желанието за сън и да се създаде чувство за бодрост от чашата с ароматна напитка.

Това обаче съвсем не е единствената или най-голямата полза от сутрешния навик, превърнат у някои хора в рутина. Ново мащабно проучване, обхванало над 450 хиляди души, е установило, че кафето помага за намаляване на риска от преждевременна смърт от сърдечни заболявания и инсулти. Тези причини са сред водещите 5 за смъртни случаи не само в САЩ, но и по света.

Тези интересни изводи са предоставени на участниците в конференция на европейското дружество по кардиология. На срещата са представени още 3 важни ползи от кафето. От здравната база данни на Великобритания става ясно колко голяма е ползата от консумацията на кафе при хора, които нямат сърдечни заболявания.

Проведеното изследване е сред контингент на средна възраст 56 години, а малко повече от участниците - 55.8 процента са от женски пол.

Представител на лекарското съсловие в Унгария изнася данни, че половин до 3 чаши кафе на ден намаляват риска от инсулт и смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Според анализите на проучването около 12 % от участниците, които употребяват от половин до 3 чаши кафе дневно, имат по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина. Процентът риск от смърт заради болести на сърцето е 17 процента по-малък, а от инсулти цели 21 процента по-нисък.

Кафе

За да се достигне до тези изводи, екипът е извършил огромна проучвателна работа. Разгледани са изследванията с ядрено-магнитен резонанс на 30 хиляди участници в експеримента. Въз основа на направените съпоставки в изследванията е установено, че участниците, които са редовни любители на кафе, имат по-здраво и по-добре функциониращо сърце от тези, които рядко опитват известната кофеинова наслада.

Така че освен удоволствието от пиенето на кафе любителите на кофеиновата напитка получават и успокоението, че то пази сърцето им от смъртна заплаха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest