gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Коя е истинската причина за затлъстяването?

Коя е истинската причина за затлъстяването?

Коя е истинската причина за затлъстяването
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
Виж ››

Отдавна битува мнение, че неконтролираното хранене е причина за затлъстяването. Поради това съществуват всевъзможни диети, ограничаващи приема на храна, като някои от тях граничат със сериозно гладуване.

Да не преяждаме е основната мантра на повечето диетолози и съветници по хранене, за да запазим фигурата си в желания вид. Оказва се, че преяждането не е основна причина, водеща до наднормено тегло. Това е извод, до който са достигнали специалисти по хранене от детската болница в Бостън и факултетът по медицина в университета в Харвард.

Това американско проучване кара хората да се замислят върху друг аспект от храненето си, неговото качество. Специалистите твърдят, че именно нискокачествената храна е основна причина за затлъстяване при някои хора. Най-вече преработените въглехидрати, приети с храната, водят до натрупване на излишна телесна маса.

Голяма е вината за наднорменото тегло на хората в съвремието ни и поради съвременните модели на хранене. Известно е, че най-предпочитани са продукти с бързо усвоими въглехидрати, а тяхното потребление е прекалено.

Защо тези храни предизвикват такива промени в тялото?

Специалистите по хранене обясняват, че този тип храни предизвикват хормонален отговор от тялото, променящ метаболитните процеси на фундаментално ниво. Мазнините се трупат скоростно, телесното тегло се повишава бързо и затлъстяването става факт почти неусетно.

Лошата храна води до повишаване на теглото

Как да се противодейства?

Най-напред е необходимо ограничаване на потреблението на въглехидрати, които тялото усвоява бързо. Диетите с ниско съдържание на мазнини подпомагат отслабването, без да е необходимо голямо гладуване и усилия, които са трудни за изпълнение.

Тези съвети са особено препоръчителни при нации, при които страдащите от наднормено тегло преобладават, като се обръща внимание особено на подрастващите и хората в активна възраст. Фактите, изнесени при проучването сочат, че 40 процента от възрастните американци в активна възраст страдат от затлъстяване. Не по-малко тревожни са данните и от други развити страни.

Ендокринолозите са особено загрижени от тези факти, защото най-напред заболява ендокринната система при тези нарушения, а после болестите, причинени от затлъстяването поразяват и други органи и системи. Качеството на храната е нужно да се следи най-напред, преди количеството. Разбира се, трябва да се придържаме и към здравословни рецепти при готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest