gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Симптоми при липса на витамин B8

Симптоми при липса на витамин B8

Симптоми при липса на витамин B8

Нашето тяло има ежедневна нужда от много витамини и минерали, за да функционира нормално. Ако някой витамин е в недостиг, това може да доведе до значителни здравословни проблеми. Днес ще се спрем по-специално на витамин В8 и ще обясним какво представлява, за кои процеси е важен и до какво може да доведе липсата му в организма.

Този витамин бива наричан още инозитол. Представлява компонент, който прилича на витамин и който до известна степен се произвежда сам в нашето тяло. 80% от количеството на витамин В8 се произвежда самостоятелно в тялото.

Този витамин се открива за първи път при изследване, проведено от руски учен на име Паладин през далечната 1895 година. Първото име на този витамин било фитонова киселина, което име бива използвано и в наши дни.

Витамин В8 се разтваря във вода, както и всички витамини от група В. Разтворимите във вода витамини значително се различават по своята структура от мастноразтворимите витамини. Витамин В8 е необходим за добрата работа на нервната, отделителната и репродуктивната системи, както и за поддържане на нормалното кръвно налягане, също и за защита на нашите клетки да не пропускат вредни елементи и по този начин ги предпазва от увреждане.

Той се концентрира най-вече в клетъчните мембрани на нервните клетки в организма. Благодарение на това, че той присъства в нашето тяло, нервните импулси се транспортират правилно, което означава, че той играе много важна роля за работата на нервната система.

Витамин B8 подпомага правилната обмяна на веществата в нашето тяло и по-конкретно мазнините в организма. Благодарение на него синтезирането на фосфолипиди става много по-лесно. Те представляват вид липиди, които са изградени на базата на глицероли. Този витамин помага за по-добрата активност на мускулите и мозъка.

Той също, както казахме, помага за нормалното функциониране на репродуктивната система, защото и при жените, и при мъжете плодовитостта има много голяма връзка с наличието на този витамин в кръвта. Той подпомага правилното деление на яйцеклетките при жените. Увеличава значително качеството и количеството на сперматозоидите при мъжете.

Симптоми при липса на витамин B8

Ако имате липса или недостиг на витамин B8, то може да имате следните симптоми: липса на енергия, поява на дерматити, мускулни болки и крампи, загуба на апетит, проблеми с кръвообращението, повишен холестерол над нормалното съдържание в кръвта /над 7.3 милимола/, косопад.

А ето и как можете да си го набавите - като хапвате храни с инозитол: бобови и пшенични култури, сурови ядки, цитрусови плодове, мед, сусамов тахан, зеле, моркови, грах, домати, спанак, картофи, диня, папая, карфиол, авокадо, гъби, хайвер и някои морски деликатеси, черен хляб и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest