Листа от черница - защо са полезни и как да ги използваме
Listovi duda - zašto su korisni i zašto da ih koristimoMulberry Leaves - Why They are Useful and How to Use Them
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Листа от черница - защо са полезни и как да ги използваме

Листа от черница - защо са полезни и как да ги използваме

Листа от черница - защо са полезни и как да ги използваме

Черницата е от растенията, на които всички части са полезни и с лечебни свойства. Редовната употреба за чай или отвара регулира сърдечния ритъм, кръвното налягане и кръвния поток. В изсушено състояние са подходящи за кашлица, астма и като успокоително средство.

На какво се дължат лечебните свойства на листата от черница?

Ползите от черничевите листа се дължат на състава им. Витамините, етеричните масла в тях служат за лек на много оплаквания.

В средния слой на клоните и върху младите дървета са разположени листа с яйцевидна или сърцевидна форма, тъмнозелен цвят и лъскава повърхност, които съдържат удивителни на брой полезни вещества - калций и каротин, азот, фосфор, органични киселини, аскорбинова киселина, захари, танини и стероли. Съдържащите се флавоноиди и смоли завършват удивителния състав на листата на този растителен вид.

Ползите от чая от черничеви листа е познат от древни времена. Той облекчава симптомите на менопауза, мигрена, стабилизира либидото. Освен чай се прави отвара като бульон, която нормализира метаболитните процеси, свързани с мазнини и въглехидрати. Понижава нивата на лошия холестерол и захарта в кръвта.

Лечебните свойства на листата са полезни при екземи, кожни проблеми. При увреждане на очите също се препоръчва отвара от черничеви листа. Сироп от листата е полезен при сърдечни заболявания, диабет, а отхрачващите му свойства помагат при простудни и вирусни заболявания.

Мехлеми, приготвени от тази зелена маса се ползват при ревматизъм, дерматит, кожна туберкулоза.

Листата на черницата са суровината, с която се запарва чай при проблеми с панкреаса.

Листа от черница

За катаракта, глаукома и сълзене на очите се препоръчва парна баня с листата. Може да се направи и компрес.

При увреждания на кожата се прави бульон от листата на черницата заради антисептичните, противовъзпалителните и лечебните им свойства, с който се промиват рани и се почиства кожата при акне.

Противопоказанията за използване на черничеви листа засягат склонните към алергични реакции хора, при индивидуална непоносимост, която се проявява с разстройство.

При всички останали черничевите листа са възможност за повишаване на имунитета и тонуса на тялото. Отварите обикновено са добър помощник на предписаните лекарства.

Вижте още:

- народна медицина с черница;

- как се прави сладко от черница;

- десерти с черница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest