gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезна ли е всъщност бирата?

Полезна ли е всъщност бирата?

ползи и вреди от бирата
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Бирата е сред най-популярните напитки, познати на човечеството. Тя се смята за божествен нектар, а човекът открива за нейното съществуване още преди десет хиляди години назад във времето. Днес бирата има милиони почитатели, като в някои култури тя е издигната в култ и символ на тяхната нация.

Първите сведения за ферментирала зърнена напитка датират още от преди хиляди години в културата на древните шумери. Първата рецепта за бирата е записана в песен, предавана от уста на уста. В нея се пее за напитка от ечемичен хляб и за богинята на пивоварството Нинкаси.

След 1000 години във Вавилон бирата вече добива популярност и се предлагат 20 вида от нея. Бирата тогава обаче се различава от тази, която познаваме днес. В древните култури напитката е била с гъста консистенция, мътна и без пяна.

Тази, която познаваме днес, притежава обилна пяна и характерен пенлив вкус. Полезна ли е обаче тя за консумация?

Бирата, като повечето продукти, притежава две страни на монетата – от една страна може да окаже вредно въздействие върху организма, а от друга да донесе и съответните ползи.

В следващите редове вижте какви са ползите и вредите от приема на бира:

Вреди от бирата

полезна ли е бирата

Вредите от бирата настъпват най-вече при нейната прекомерна употреба, която не е в здравословни граници. Тогава напитката може да причини проблеми с кръвното налягане, като увеличи риска от получаване на сърдечно-съдови проблеми.

Също така, неправилната консумация на бира може да доведе до чернодробни заболявания, от които е и цирозата.

Още една вреда на редовната и дълготрайна консумация на бирата е предизвикването на стомашна секция, която да причини киселини в стомаха.

Ползи от бирата

Бирата е страхотен източник на витамини, флавоноиди и минерали. В нейния състав влизат витамини от групата В и ценни минерали като калий, фосфор, магнезий и селен. Флавоноидите в състава придават на бирата антиоксидантен ефект.

Друга полза от бирата е, че в умерени количества, тя повишава нивата на добрия холестерол, като така подпомага оптималната сърдечна функция. Още повече, бирата се смята за защитно средство срещу сърдечни заболявания, заради витамините от група В, които съдържа в състава си.

Смята се също така, че консумацията на бира може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците.

Ако решите да изпиете чаша бира, вижте и някои идеи за бирени мезета, с които да я поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest