gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Масло от риган - какво е и защо е полезно

Масло от риган - какво е и защо е полезно

Масло от риган - какво е и защо е полезно
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Още преди 4000 години древните лечители в Китай, Гърция и Рим са използвали билката риган за медицински цели. В гръцката митология се разказва, че риганът е създаден от богинята Афродита за да символизира щастието. Билката цъфти с красиви лилаво-розови цветове, които са добри за ядене.

Названието на ригана идва от думата oregano, което в превод означава радост от планината. И това е съвсем точно намерено име, защото растението идва в най-добрата си форма от по-голяма надморска височина.

Неговата родина е Европа, а по време на Втората световна война американските войници, изпратени в Италия, харесали подправката риган и го пренесли в Америка. Сега се отглежда за кулинарни и други цели и там. Маслото съдържа много от основните ползи на ригана.

Получаване на масло от риган

Маслото от обикновен риган е познато с латинско название Origanum vulgare. То трябва да се различава от маслото, което се ползва за кулинарни цели в Италия. Макар да се нарича масло от риган, използваното в кулинарията масло е получено от майорана или мексикански риган.

Истинското натурално масло от риган са добива чрез дестилация и се произвежда в различни концентрации. Основната му съставка е карвакрол и за да бъде истински ефикасно, тя трябва да бъде не по-малко от 70 процента от състава.

Разбира се, маслото от риган има богат състав, в който влизат много елементи, и това го прави мощен антисептик.

Фитомихичен състав на маслото от риган

Според едно френско проучване отпреди 10 години ригановото масло съдържа 46 активни състави, като фитохимикалът карвакрол е доминиращият. Карвакролът е фенол, който има интересно действие върху бактериите. Той прониква през тяхната външна мембрана, която ги пази от клетките на имунната защита. Така те стават откриваеми за имунната система и тя може да ги унищожава. Същевременно карвакролът е безвреден за здравите клетки.

Други съставки са тимолът, гама терпиненът, пара сименът, бета кариофиленът, розмариновата киселина, мирценът. Подобно на зеления чай, в това масло се съдържат високи дози полифеноли, танини, антоцианини, флавоноиди, които имат антитуморни и противостареещи свойства. В маслото на билката риган се съдържат повече феноли, отколкото в много други билкови продукти.

Съставът на маслото от риган се отличава и с наличието на минерали като калция, магнезия, желязото, медта, редица витамини и затова е ефикасно срещу голям брой патогенни микроорганизми.

Антиоксидантите в състава на маслото са мощен щит срещу свободните радикали. То не само ги неутрализира, но и подпомага възстановяването на тъканите. Така се забавя процеса на стареене, който е естествен, както и други здравословни заболявания, свързани с възрастта като макулната дегенерация.

Полезни свойства на маслото от риган

Масло от риган ползи

Противораково действие - този продукт има силни противоракови свойства. Проучване, проведено в Индия, е установило, че карвакролът има защитен ефект срещу рака на дебелото черво и на ректума. Маслото от риган потиска развитието на туморните клетки, спирайки цикъла на клетъчно делене.

Маслото от билката риган има полезно действие и при левкемия, при рак на млечната жлеза, при мозъчни тумори. Способността на продукта да потиска действието на мутагените го прави ценно лечебно средство при това тежко заболяване.

Свойства на противоотрова - етеричното риганово масло е използвано още от древните гърци и египтяни като антидот. Сега чрез опити е установен този факт. Въпреки високата си токсичност препаратът се използва често като лек при ревматоиден артрит и различни видове рак.

Противиогъбично действие - гъбичните инфекции са често срещани, но маслото от риган предпазва тялото ефективно от тях. То е ефективно срещу кандида, смъртоносното тропическо заболяване питиоза, При тези високорискови заболявания то е най-добро в съчетание с мента.

Противовирусни свойства - според учените маслото от риган може да контролира човешкия норовирус, който предизвиква ентерит.

Противопаразитни свойства - тимолът в състава на маслото може да унищожава плоския паразитен червей, който е причина за кистозната ехинококоза. Това заболяване засяга черния дроб, белите дробове и други органи.

Противобактериално действие - маслото от риган има силно действие срещу 5 вида бактерии, свързани основно с хранителни отравяния. Всички те са опасни патогени, но продуктът от билката риган е успял да ги унищожи.

Противодиабетно действие - риганът е ефикасен срещу диабет, тип 1. Той предпазва от хипергликемия и може да бъде основа на бъдеща терапия срещу диабет.

Противовъзпалително действие - установено е, че карвакролът и тимолът в продукта потискат възпалителните реакции.

Противоалергични свойства - розмариновата киселина, която е част от състава на маслото от риган, има противоалергични свойства, тя е основен фенолов антиоксидант в ригана. При страдащи от сезонен риноконюнктивит маслото от риган е понижило възпалението.

Имуностимулант - потенциалът на това масло за засилване на имунитета е добре изследван. Растението риган е използвано от векове като имуностимулатор, приемат през устата като хранително средство. Стимулират се белите кръвни клетки, които са първата линия в защитата срещу гъбички и бактерии.

Начини на употреба на маслото от риган

Вътрешна употреба на масло от риган

Маслото от риган се приема вътрешно при алергии, артритни състояния, ревматизъм, артроза, при проблеми с дишането, при кандидоза, за укрепване на имунитета, при диария и газове в червата, при храносмилателни проблеми. Този продукт е ефективен и при спешни състояния като ухапване от отровни змии, паяци, ужилване от пчели, тъй като маслото неутрализира отровата. При болки в мускулите може да се приеме, за да подобри работата на ставите и гъвкавостта на мускулите.

Външна употреба на масло от риган

Масло от риган употреба

Маслото от риган е силен концентрат. Добре е да се разрежда с други видове масла. Жожоба прави е особено подходящ тандем ригановото масло, както и маслото от ленено семе, зехтин и кедър.

За външна употреба се препоръчва да се ползва масло от риган при: сърбежи, кожни инфекции като акне и псориазис, екземи и кандида. Добра идея е при заболявания на ставите и сухожилията. То е ефективно болкоуспокояващо средство при артрит, бурсит, болки в мускулите, спортни травми, болки в гърба. Може да се ползва при изгаряния, инфекции на ушите, при лечение на инфекции на дихателната система.

Може да се ползва и за премахване на кожни образувания като брадавици. Това е напълно безопасен процес, щадящ за кожата, който се насърчава от фармакологията.

Противопоказания за използване на масло от риган

Този продукт се понася добре от организма, но все пак има някои случаи, при които не се препоръчва да си използва етеричното риганово масло. Това са:

- При бременност;

- При хора с прекалено ниско кръвно налягане, защото допълнително го понижава.

Приготвяне на масло от риган в домашни условия

За да се насладите на неподозираните ползи на ригана, пробвайте сами да приготвите масло от риган.

Нужните съставки са следните:

- 2 чаши листа от риган

- 1 чаша чист зехтин екстра върджин

Приготвяне:

В хаванче се поставя ½ от първата чаша листа от риган и внимателно се натиска с чукалото, докато листата станат на каша. След това същото действие се прави с другата половина от чашата с листа.

С втората чаша листа се процедира по същия начин.

Към вече смачканите листа постепенно се добавя зехтинът. За да се извлекат добре маслата, може зехтинът да се затопли предварително леко на водна баня.

Когато сместа се разбърка добре, се поставя в стъклен буркан капачка и се прибира на хладно място, като се разбърква през 3-4 дни. За 10 до 14 дни ценното етерично масло се извлича. Може да се познае, че е готово, когато цветът му стане наситено кафяв. Прецежда се през тензух или фина цедка и се съхранява в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest