Витамините са група микрохранителни вещества, които се съдържат в различни видове храни и са много важни за растежа, жизнеността и общото благосъстояние на организма. Повечето хора си набавят голяма част от необходимите витамини чрез здравословно и балансирано хранене.
Нека се запознаем с няколко доста полезни витамини, да научим ползата от тях и да разберем как да си ги набавяме по естествен начин. С какво са полезни витамините?
Витамин А
Необходим за зрението, растежа и развитието. Липсата на витамин А може да доведе до отслабване на зрението или слепота, особено при децата. За да си набавите необходимото количество витамин А е нужно менюто ви да включва яйца, тлъсти риби и сочни зелени салати.
Витамин B1
Подпомага производството на енергия и осигурява правилното функциониране на мускулите и нервите. Ниските нива водят до главоболие и раздразнителност. Банините, ядките, а също така и риба тон съдържат витамин B1.
Витамин В2
Полезен витамин е за метаболизма и здравето на кожата, очите и нервната система. Липсата му причинява слабост и анемия. За да си набавите необходимото количество витамин В2, е нужно менюто ви да включва яйца, ориз и мляко.
Витамин В3
Поддържа нервната система и мозъка, сърдечносъдовата система и кръвта, кожата и метаболизма. Не се притеснявайте, а смело хапвайте повече месо, яйца и риба.
Витамин В5
Важен е за метаболизма и синтеза на невротрансмитери, хормони и хемоглобин. Съдържа се в яйцата, пилето и доматите.
Витамин В7
Биотин. Необходим за здрави кости и коса, както и за метаболизма на мазнините. Липсата на В7 причинява дерматит, болка в мускулите и подуване на езика. За да си набавите необходимото количество витамин В7 е нужно менюто ви да включва пълнозърнест хляб, жълтък и авокадо.
Витамин С
Антиоксидант. Подпомага растежа и възстановяването на различни тъкани в тялото. Липсата му води до бавното зарастване на рани. Съветваме ви да похапвате често портокали, ягоди и броколи.
Витамин D
Витамин D подпомага усвояването на някои минерали. Ниските нива водят до липса на калций и лошо състояние на костите, включително рахит при децата. Препоръчва се консумацията на яйца, тлъсти риби и месо.
Витамин Е
Антиоксидант. Предпазва клетъчните мембрани, поддържа кожата и очите в добро състояние и засилва имунната система. Препоръчва се консумацията на фъстъци, авокадо и зехтин.
Витамин К
Необходим е за производството на кръвосъсирващи агенти. Недостатъчната консумация води до нарушения в кръвосъсирването, кървене и синини. За да си набавите необходимото количество витамин К - пийте повече мляко, включете в менюто си ястия с черен дроб и яйца.
Коментари