Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За ползата от витамините

За ползата от витамините

MirelaMirela
Новак
2057
За ползата от витамините

Витамините са група микрохранителни вещества, които се съдържат в различни видове храни и са много важни за растежа, жизнеността и общото благосъстояние на организма. Повечето хора си набавят голяма част от необходимите витамини чрез здравословно и балансирано хранене.

Нека се запознаем с няколко доста полезни витамини, да научим ползата от тях и да разберем как да си ги набавяме по естествен начин. С какво са полезни витамините?

Витамин А

Необходим за зрението, растежа и развитието. Липсата на витамин А може да доведе до отслабване на зрението или слепота, особено при децата. За да си набавите необходимото количество витамин А е нужно менюто ви да включва яйца, тлъсти риби и сочни зелени салати.

Витамин B1

Подпомага производството на енергия и осигурява правилното функциониране на мускулите и нервите. Ниските нива водят до главоболие и раздразнителност. Банините, ядките, а също така и риба тон съдържат витамин B1.

Витамин В2

Витамин B2
Снимка: 1

Полезен витамин е за метаболизма и здравето на кожата, очите и нервната система. Липсата му причинява слабост и анемия. За да си набавите необходимото количество витамин В2, е нужно менюто ви да включва яйца, ориз и мляко.

Витамин В3

Поддържа нервната система и мозъка, сърдечносъдовата система и кръвта, кожата и метаболизма. Не се притеснявайте, а смело хапвайте повече месо, яйца и риба.

Витамин В5

Важен е за метаболизма и синтеза на невротрансмитери, хормони и хемоглобин. Съдържа се в яйцата, пилето и доматите.

Витамин В7

Биотин. Необходим за здрави кости и коса, както и за метаболизма на мазнините. Липсата на В7 причинява дерматит, болка в мускулите и подуване на езика. За да си набавите необходимото количество витамин В7 е нужно менюто ви да включва пълнозърнест хляб, жълтък и авокадо.

Витамин С

Витамин C

Антиоксидант. Подпомага растежа и възстановяването на различни тъкани в тялото. Липсата му води до бавното зарастване на рани. Съветваме ви да похапвате често портокали, ягоди и броколи.

Витамин D

Витамин D подпомага усвояването на някои минерали. Ниските нива водят до липса на калций и лошо състояние на костите, включително рахит при децата. Препоръчва се консумацията на яйца, тлъсти риби и месо.

Витамин Е

Антиоксидант. Предпазва клетъчните мембрани, поддържа кожата и очите в добро състояние и засилва имунната система. Препоръчва се консумацията на фъстъци, авокадо и зехтин.

Витамин К

Витамин К

Необходим е за производството на кръвосъсирващи агенти. Недостатъчната консумация води до нарушения в кръвосъсирването, кървене и синини. За да си набавите необходимото количество витамин К - пийте повече мляко, включете в менюто си ястия с черен дроб и яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#325598
Чудесна статия, научих много нови неща.
0
0