Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да снимаме рецептите си?

Как правилно да снимаме рецептите си?

Как правилно да снимаме рецептите си?

Едно от най-популярните твърдения в сферата на кулинарията твърди, че хората опитват храната първо с очите. Ето защо презентацията при поднасянето на ястието и цветовете на храната имат ключова роля за стимулиране на човешкото желание да опита съответната рецепта.

Точно заради значението и функциите на презентацията на храната, се появяват специализирани курсове за подобряване на тази кулинарна техника. Паралелно с това, се появява и нуждата от кулинарна фотография.

Заснемането на храната се превръща в популярна тенденция, която се разпространява масово в социалните мрежи. Все повече хора се склоняват да заснемат своето ястие вкъщи или в ресторанта, за да покажат на последователи, приятели или познати, каква нестандартна или изключително красива гурме храна опитват те.

На този фон, е важно да се усвоят основни похвати за правилно и максимално атрактивно заснемане на храната при приготвяне.

Ето какви правила да следвате за правилно заснемане на вашите рецепти:

1. Ползвайте естествена светлина при заснемане на рецептите

Как се снима храна

Често срещана грешка, която да избягвате, е да създавате изкуствена светлина за заснемане на вашите ястия. Тази грешка може да доведе до изкривяване на цветовете или лошо качество на създадените снимки. Вместо това, важен съвет е да използвате единствено естествената светлина.

При натуралната светлина е трудно да се контролират сенките и тяхното падане върху храната, но същевременно тя спомага за улавянето на най-добрите черти от ястието. Затова е необходимо да отделите време в опознаване на светлината във вашия дом или ресторант преди заснемане на храната. Изпробвайте заснемане през голям прозорец или проследете часовете от деня с най-ярка светлина.

Заснемайте храната странично, за да уловите падащите сенки. За целта са подходящи и мрачните дни с облачно време, в които се постига тъмен фон и контраст върху конкретното ястие.

2. Създайте усещане за дълбочина при снимане на храна

Професионално изглеждащите снимки на храна и рецепти са резултат от правилно генерирани странични ефекти. Такъв подходящ ефект е дълбочината – създаване на дълбочинен заден фон, отместващ фокуса върху самото ястие.

Усещането за дълбочина в снимката на храната може да се създаде чрез поставяне на голям брой странични елементи на различно разстояние от ястието. Такъв ефект можете да постигнете чрез поставяне на вази, картини или други декорации около чинията с ястието.

Как се снима торта

След като поставите достатъчно странични елементи, трябва да фокусирате единствено храната. За целта натиснете върху самото ястие и задръжте, докато не се получи ефекта на мъгла върху страничните елементи.

3. Заснемайте ястията от различни ъгли

Перфектните снимки на храна или отделни рецепти се получават при множество от експерименти с ъглите на заснемане. Ето защо е важно да изберете правилния ъгъл в зависимост от акцентите, които искате да уловите в своята храна. Това е особено важно, когато заснемате рецепти и искате да уловите отделни продукти при тяхното приготвяне.

Препоръчва се, за да направите красиви снимки на рецептите, да снимате отгоре на достатъчно разстояние, което да гарантира максимална симетрия и добро мащабиране. Ако искате да уловите само определени акценти, снимайте храната от ъгъла на търсения акцент. В този случай не е задължително да улавяте цялото ястие.

Снимки на рецепти отгоре

Ако искате да покажете обема на ястието, като например от колко блатове се състои пандишпановата торта, то заснемането следва да бъде отдолу и да сочи нагоре. Това придава допълнително височина на ястието.

Надяваме се тези съвети за правилно заснемане на рецепти да са ви полезни, когато приготвяте вашите неустоими творения.

Използвайте ги следващия път, когато правите снимки на:

- десерти в чашки;

- солени торти;

- редени салати;

- пищни плата;

- огретени или др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest