Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим домашен пастет от риба?

Как да си направим домашен пастет от риба?

Как да си направим домашен пастет от риба?

Безспорно рибата се нарежда сред най-здравословните храни на трапезата ни. Тя изобилства от безценни за здравето ни съставки, има висока хранителна стойност, а и е много диетична. Неслучайно средиземноморският и японският начин на хранене я поставят в центъра на кулинарията си, а и двата начина на хранене са признати като едни от най-здравословните дори и от най-големите критици.

За съжаление има много хора, на които им се струва доста досадно да чистят рибата от костиците ѝ. В действителност има видове риби, които имат прекалено много кости, но това не трябва да ви обезкуражава. Защото от почти всякакви риби можете сами да приготвите домашен рибен пастет (без кости), особено ако рибата е пушена или консервирана. Ще ви трябва единствено блендер или пасатор, а самата работа ще ви отнеме не повече от 5- 10 минути.

Ето няколко идеи за домашен пастет от риба:

Домашен рибен пастет от пушена сьомга

Ако рибата не е напълно готова за смилане, то ще трябва да я почистите старателно от костите и кожата. Към около 150 г сьомга, добавете 100 г извара и 100 г сметана. За по-интензивен вкус можете да сложите и скилидка чесън, както и няколко стръка копър. Всичко се смила в блендер или се пасира с пасатор. Полученият пастет от сьомга може да бъде поднесен върху препечени филийки хляб или пък шприцован върху краставица, която предварително е нарязана на шайби. Последният вариант е особено подходящ ако мислите да спретвате парти, на което да поднасяте парти-хапки. Спокойно можете и върху рибните хапки от краставици да добавите за украса и маслини или каперси.

Домашен рибен пастет от пушена скумрия

Пастет от скумрия

Изчистете рибата от костиците и кожата, сложете я в купата на блендера и добавете към нея около 200 г крема сирене, червен лук, ½ ч. л. сос Уорчестър, ½ ч.л чили сос и малко кетчуп. Всичко това се смила и се превръща в един леко пикантен, но неустоимо вкусен домашен рибен пастет.

Домашен пастет от риба тон

За да приготвите този фин пастет ще ви трябва една консерва от 100 г риба тон, грах и варена царевица от консерва, червен лук, майонеза, 1 малък домат и подправки по избор.

Рибата трябва да е добре отцедена, а доматът да е почистен от обелката и семките си. Към тях се добавят 5 с. л. майонеза, малка глава червен лук, по 2 с. л. грах и царевица, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус. Всичко се смила в блендер и вашият домашен рибен пастет от риба тон е готов.

Рибен пастет

Домашен пастет от сардини

Превърнали се в един от символите на Португалия, сардините са богат източник на Омега-3 мастни киселини, селен, витамин D и В 12. Можете да използвате както мариновани, така и консервирани сардини, но е важно да премахнете главите на рибките.

Поставете ги в блендер или в купата, която ще използвате за пасиране и добавете към тях авокадо, лук, няколко стръка магданоз, хрян и прясно изцеден лимонов сок. Пропорциите зависят от това колко гъст искате да се получи пастета ви, така че експериментирайте. В случай че не обичате хрян, можете да го пропуснете, но авокадото е задължително, за да се получи нещо като нежен мус от риба.

Пастет от сардини
Снимка: Станислава Вълкова

В заключение ще добавим и че има много рецепти за домашен рибен пастет от риби, които предварително трябва да бъдат сварени. Конкретни рецепти можете да откриете на сайта ни и те наистина са много сполучливи. Единственото е, че изискват малко повече време и усилия за направата им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest