Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Билкови рецепти със стръкове от горска ягода

Билкови рецепти със стръкове от горска ягода

Билкови рецепти със стръкове от горска ягода

Горската ягода е известна също с името плюскавица. Тя е растение от семейство Розоцветни, което е профилактична и лечебна билка за много болести. Лечебни свойства имат всички части на растението - коренище, цветове, плодове и листа. Ценното растение се среща в горите, поляните и храсталаците до 1200 метра надморска височина.

Използване на листата и дръжките на горската ягода

Листата на горската ягода се берат заедно с дръжките, докато още са зелени, заедно с прибирането на плода. Сушенето може да стане на сянка или в сушилня до 40 градуса температура.

Изсушените листа, които служат за лек, са със светлозелен цвят, слабо горчив вкус и липса на миризма. Съхраняват се в сухо, сенчесто и проветриво помещение.

Химичен състав на листата и дръжките на горската ягода

Листата имат разнообразен химичен състав - съдържат следи от алкалоиди, витамин С, дъбилни вещества, флавоноиди като кверцетина, силициевата киселина и други.

Лечебни ползи и приложение на листата и дръжките на горската ягода

Горска ягода

Листата, заедно с дръжките на дивата ягода, се приемат под различна форма.

- Под формата на отвара се прилагат при различни оплаквания - жълтеница и хемороиди. Отварата от листата понижава кръвното, разширява периферните кръвоносни съдове.

- Под формата на инфузия при камъни в бъбреците, заболявания на черния дроб, подагра, атеросклероза, диария.

- Пресният сок от листата се препоръчва при анемия, неврастения, гастрит, ревматизъм, рахит, пародонтоза, стоматит. Има противовъзпалително и стягащо действие.

- Чай от листата на горска ягода - при високо кръвно, при болно гърло за гаргара.

Как се приготвя и пие запарка от листа и стръкове на горски ягоди

Запарка се приготвя от 2 супени лъжици листа от горска ягода, които се заливат с 500 милилитра вряла вода и се оставят да киснат 2 часа.

След прецеждане се пие по една винена чаша 4 пъти дневно преди хранене.

Препоръчва се при кашлица, неврастения, левкемия, карциноми на ларингса, гастрит, рахит.

Стръкове от горска ягода

Как се прави и пие чай от листа и стръкове на горски ягоди

Листата и части от стъблата на горската ягода се сваряват на чай по обичайния начин. Може да се ползват както пресни, така и сушени листа. Варят се 5 минути, прецеждат се, овкусяват се и се пият при настинки и за гаргара. Чаят е полезен и при високо кръвно, както и като профилактика срещу рак.

Как се прави и пие инфузия от листа и стръкове на горски ягоди

Най-често се препоръчва алкохолната инфузия от листата на плода. За нейното приготвяне е нужна 1 лъжичка от листата на ягодата, които се заливат с 250 милилитра водка. Оставя се за 7 дни.

Консумират се по 30 капки преди ядене за укрепване на имунната система, при анемия, ревматизъм, рахит, екзема и други.

Вижте още:

- Как се прави сладко от горска ягода

- Рецепта за сорбе от горски ягоди

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest