Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Билкови рецепти със стръкове от горска ягода

Билкови рецепти със стръкове от горска ягода

Билкови рецепти със стръкове от горска ягода
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.

Горската ягода е известна също с името плюскавица. Тя е растение от семейство Розоцветни, което е профилактична и лечебна билка за много болести. Лечебни свойства имат всички части на растението - коренище, цветове, плодове и листа. Ценното растение се среща в горите, поляните и храсталаците до 1200 метра надморска височина.

Използване на листата и дръжките на горската ягода

Листата на горската ягода се берат заедно с дръжките, докато още са зелени, заедно с прибирането на плода. Сушенето може да стане на сянка или в сушилня до 40 градуса температура.

Изсушените листа, които служат за лек, са със светлозелен цвят, слабо горчив вкус и липса на миризма. Съхраняват се в сухо, сенчесто и проветриво помещение.

Химичен състав на листата и дръжките на горската ягода

Листата имат разнообразен химичен състав - съдържат следи от алкалоиди, витамин С, дъбилни вещества, флавоноиди като кверцетина, силициевата киселина и други.

Лечебни ползи и приложение на листата и дръжките на горската ягода

Горска ягода

Листата, заедно с дръжките на дивата ягода, се приемат под различна форма.

- Под формата на отвара се прилагат при различни оплаквания - жълтеница и хемороиди. Отварата от листата понижава кръвното, разширява периферните кръвоносни съдове.

- Под формата на инфузия при камъни в бъбреците, заболявания на черния дроб, подагра, атеросклероза, диария.

- Пресният сок от листата се препоръчва при анемия, неврастения, гастрит, ревматизъм, рахит, пародонтоза, стоматит. Има противовъзпалително и стягащо действие.

- Чай от листата на горска ягода - при високо кръвно, при болно гърло за гаргара.

Как се приготвя и пие запарка от листа и стръкове на горски ягоди

Запарка се приготвя от 2 супени лъжици листа от горска ягода, които се заливат с 500 милилитра вряла вода и се оставят да киснат 2 часа.

След прецеждане се пие по една винена чаша 4 пъти дневно преди хранене.

Препоръчва се при кашлица, неврастения, левкемия, карциноми на ларингса, гастрит, рахит.

Стръкове от горска ягода

Как се прави и пие чай от листа и стръкове на горски ягоди

Листата и части от стъблата на горската ягода се сваряват на чай по обичайния начин. Може да се ползват както пресни, така и сушени листа. Варят се 5 минути, прецеждат се, овкусяват се и се пият при настинки и за гаргара. Чаят е полезен и при високо кръвно, както и като профилактика срещу рак.

Как се прави и пие инфузия от листа и стръкове на горски ягоди

Най-често се препоръчва алкохолната инфузия от листата на плода. За нейното приготвяне е нужна 1 лъжичка от листата на ягодата, които се заливат с 250 милилитра водка. Оставя се за 7 дни.

Консумират се по 30 капки преди ядене за укрепване на имунната система, при анемия, ревматизъм, рахит, екзема и други.

Вижте още:

- Как се прави сладко от горска ягода

- Рецепта за сорбе от горски ягоди

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest