Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво е малтодекстрин и защо трябва да го избягвате

Какво е малтодекстрин и защо трябва да го избягвате

Какво е малтодекстрин и защо трябва да го избягвате

Ако редовно проверявате съставките във вашите преработени или пакетирани храни, може да сте видели малтодекстрин в тях. Производителите го добавят към голямо разнообразие от храни, като:

- Добавки;

- Кисело мляко;

- Хранителни барове;

- Чипс;

- Сосове;

- Смеси от подправки;

- Зърнени храни;

- Изкуствени подсладители;

- Печени изделия;

- Бира;

- Снакс;

- Бонбони;

- Безалкохолни напитки.

Как се произвежда малтодекстрин

Малтодекстринът е вид въглехидрат, но претърпява интензивна обработка. Предлага се под формата на бял прах от оризово, царевично, пшенично или картофено нишесте. Производителите му първо го готвят, след което добавят киселини или ензими, за да го разградят още малко. Крайният продукт е водоразтворим бял прах с неутрален вкус. Прахът се използва като добавка в храните по-горе, за да замени захарта и да подобри тяхната текстура, срок на годност и вкус.

Ако имате целиакия, избягвайте да ядете храни с малтодекстрин (виж галерията). Прахът има следи от глутен, ако източникът му е пшеница.

Защо трябва да избягвате малтодекстрин

Ако ядете твърде много храни, съдържащи малтодекстрин, качеството на вашата диета вероятно ще пострада. Ще получите твърде много захар и малко количество фибри. Такива диети ще увеличат риска от диабет тип 2, наддаване на тегло и висок холестерол.

Малтодекстрин и диабет

Гликемичният индекс на малтодекстрина е по-висок от този на трапезната захар. Това означава, че прахът може да предизвика скок в кръвната захар малко след консумация на храни, които го съдържат. Внезапното повишаване на кръвната захар при хора с инсулинова резистентност или диабет може да бъде фатално. Високият гликемичен индекс означава, че храните бързо навлизат в кръвта и тялото ги усвоява бързо. Това увеличава риска от диабет тип 2. Сложните въглехидрати не водят до такава опасност, тъй като тялото отнема време, за да ги усвои. Освен това сте склонни да се чувствате сити за по-дълго време.

Малтодекстрин и чревни бактерии

Малтодекстринът може да повлияе на баланса на бактериите в червата. Изследванията в ранните етапи показват, че малтодекстринът може да намали броя на добрите бактерии и да увеличи броя на вредните бактерии. Това може да причини увреждане на червата и да увеличи риска от възпалително заболяване на червата. Прахът може също така да подобри оцеляването на бактериите салмонела. Той причинява гастроентерит и други възпалителни състояния.

Може да предизвика алергични реакции

Ако консумирате малтодекстрин в големи количества, това може да причини стомашно-чревни симптоми. Те включват газове, бълбукащи звуци и диария. Проучванията показват, че може да причини алергични реакции като спазми и кожни раздразнения. Процесът на приготвяне на праха премахва всички протеини, включително глутен, но все още могат да бъдат намерени следи. Това може да бъде опасно за вас, ако имате непоносимост към глутен или целиакия.

Малтодекстрин може да причини наддаване на тегло

Малтодекстринът е прост въглехидрат, който не ви осигурява хранителна стойност. Консумирането му в големи количества може да доведе до наддаване на тегло.

Виж също в кои храни има малтодекстрин и кои са най-опасните консерванти в храните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати