Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сорго сироп - всички ползи и употреба на подсладителя

Сорго сироп - всички ползи и употреба на подсладителя

Сорго сироп
Снимка: Sara Free / pexels.com
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Макар негова родина да е Африка, соргото, чието научно наименование е Sorghum Vulgare Pers., днес се отглежда навсякъде по света. Явява се сред най-разпространените културни растения в световен мащаб и е на 5-то място сред зърнените култури след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика.

Първоначално разпространено най-вече в засушливите райони на Африка, Америка и Азия, соргото бързо навлиза в Европа, като за първи път започват да го отглеждат испанци, португалци и французи.

На външен вид това житно растение много прилича на царевицата, но в края си оформя нещо подобно на метла, а не царевичен кочан. Макар да вирее най-добре в сух и горещ климат, соргото е доста по-издръжливо и на по-хладен климат в сравнение с тръстиковата захар, например.

От соргото се използват почти всички части и то определено спада към утилитарните култури. Високите части се пресоват и от тях се прави сироп от сорго, листата се използват като фураж за едрия рогат добитък, а споменатата метла, която всъщност представлява семенната глава, се смила и от нея се приготвя безглутеново брашно (което е особено добра новина за хората, страдащи от глутенова непоносимост). В азиатските държави от сорго се произвежда дори и бира. Впечатляваща зърнена култура, нали?

Настоящата тема обаче не е предназначена нито за сорго брашното, нито за животинския фураж, нито за сорго бирата, а конкретно за сорго сиропа.

Преди да ви покажем ползите от него и как да го използвате в кулинарията, нека ви покажем как се приготвя.

Как се прави сироп от сорго

Сорго

Обичайно узряването на соргото става в средата или края на есента. Тръстиката се изрязва на около 2, 5 см от земята, листата се оголват, а главата се премахва за употреба за други цели. За сиропа от сорго се използва само тръстиката, която се подава за пресоване. Именно след пресоването се извлича нейният сок, който има зеленикав цвят.

Извлеченият сок от сорго се подлага на кипене, за да се редуцира и превърне в гъст сироп. През това време той непрекъснато се разбърква, за да се получи течност в гъстота, подобна на пчелния мед или кленовия сироп.

Ползите от сорго сиропа и употреба в кулинарията

Е, на първо място, сиропът от сорго има невероятен, плътен и сладък вкус, като същевременно в него се съдържа по-малко захарност. Самият вкус зависи както от процеса на обработка на соргото, така и от конкретния вид, като в своята книга “Southern Provisions” Дейвид С. Шийлдс поетично описва сиропа от сорго като медно вечерно слънце, чийто вкус е по-мек и малцов от меласата и по-малко пикантен от кленовия сироп.

В кулинарията сиропа от сорго може да се използва като всеки един подсладител - в кафе или чай, в сладкиши и десерти, като добавка към барбекю сос, върху овесени ядки или просто намазан върху филия с масло. Неговият земен аромат добавя незабравима нотка в каквото и да го добавите, поради което често присъства и в различни маринати.

Предимства пред останалите подсладители

Каша с брашно от сорго

А защо да го използвате вместо другите подсладители освен превъзходния му вкус? Защото той е много по-здравословен в сравнение със своите събратя. В сравнение с рафинираната захар има по-нисък гликемичен индекс и притежава по-комплексна комбинация от минерали и витамини.

Така че, когато ви се дояде нещо сладко, то не забравяйте, че изборът ви на сорго сироп винаги ще е печеливш.

Вижте също как се вари сорго, както и какво да сготвите със сорго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest