С настъпването на пролетта тялото ни естествено се стреми към по-лека, свежа и детоксикираща храна. Именно сега е перфектният момент да включим в менюто си повече зелени растения – а един от най-мощните представители е добре познатият ни магданоз.
Защо магданозен сок
Магданозът често остава в сянка в кухнята, използван само като украса на ястия. Но този скромен зеленчук крие в себе си изключителни ползи за здравето. Изстискан на сок, той се превръща в истинска зелена суперсила – източник на витамини А, С и К, желязо, калий и хлорофил.
Антиоксидантна сила на магданоза

Магданозният сок е богат на флавоноиди, включително апигенин и лутеолин – естествени антиоксиданти, които подпомагат борбата със свободните радикали, намаляват възпаленията и подкрепят функциите на черния дроб. Това го прави отличен избор за пролетно прочистване на организма.
Как да го включим в пролетните смутита
Макар и с интензивен вкус, магданозът се комбинира чудесно с редица плодове и зеленчуци. Ето няколко идеи:
1. Зелено енергийно смути

1 шепа пресен магданоз
1 зелена ябълка
1 киви
Сокът от 1/2 лимон
1/2 краставица
200 мл вода или кокосова вода
2. Детокс смути с магданоз и ананас
1 шепа магданоз
1/2 чаша ананас
1 стрък целина
1 малка круша
Малко джинджифил
Лед по желание
3. Освежаващ шот за имунитет

1 с.л. сок от магданоз
1 с.л. лимонов сок
1 щипка куркума
Малко мед (по избор)
Ако вкусът на магданоза ви се струва прекалено силен, започнете с по-малки количества и постепенно увеличавайте. Комбиниран с цитруси и сладки плодове, той става много по-приятен и освежаващ.
Вижте още за състава на магданоза и защо да го хапваме повече, както и погледнете тези изненадващи вреди от хапване на магданоз.
Коментари