gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ограничете кафето, ако окото ви играе

Ограничете кафето, ако окото ви играе

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кафе

На всеки му се е случвало окото му да играе – тоест горният или долният клепач на едното му око да се дърпа непроизволно нагоре. Усещането, което е много неприятно, се нарича миокимия на клепача.

За това явление е известно много малко, като е установено, че то се случва повече с долния клепач, отколкото с горния. Най-вероятно то е свързано с проблеми на нервите на клепачите.

Според учените умората, стресът и кофеинът също така увеличават вероятността от досадното придърпване на клепачите. За това са отговорни също така и прекомерното напрежение на очите, недостатъчно доброто хранене, прекомерната употреба на алкохол и някои алергии.

За щастие това явление не е опасно за здравето и минава от само себе си. Ако обаче искате това да не ви се случва често, трябва да ограничите употребата на кафе и алкохол и добре да се наспивате.

Ако все се чудите защо постоянно ви е студено, трябва да знаете, че температурата на тялото се регулира от мозъка, а именно от хипоталамуса, който изпраща сигнал на тялото, че трябва да отдаде топлината при топли условия и да я задържи при студени.

Рукола

Затова често треперим когато ни е студено, тъй като по този начин изработваме топлина в мускулите си. Желязото играе важна роля в процеса на запазване на топлината, затова на хората с анемия, предизвикана от дефицит на желязо, им е студено много често.

Лошата циркулация на кръвта, породена от високо кръвно или лекарства също може да е виновна за това, че ви е студено. Недостатъчната активност на щитовидната жлеза също забавя обмяната на веществата в тялото до такава степен, че в него не се изработва достатъчно топлина.

Съществува също така и генетична предразположеност към това как човек понася студа. Ако сте от този тип хора, които имат нужда от чорапи дори през лятото, наблягайте на продукти, богати на желязо – червено месо, бобови култури, тъмнозелени листни зеленчуци.

По този начин ще предотвратите анемията. Също така трябва да избягвате употребата на никотин, тъй като той свива кръвоносните съдове и води до недостатъчна циркулация на кръвта.

Не се притеснявайте от факта, че постоянно имате нужда от допълнително затопляне, тъй като от това страдат шестима от всеки десет човека. Това е сигнал, че през зимата сте по-податливи на респираторни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest