gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са основните ни грешки в кухнята

Кои са основните ни грешки в кухнята

Кои са основните ни грешки в кухнята
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Дори и да смятате, че сте перфектната домакинята, може да допускате неволни гафове в кухнята. Вижте кои са най-честите грешки на домакините.

- Купувате ябълки в големи количества

При съхранение, ябълките отделят газ етилен. Той предизвиква много бързо узряване и презряване на самите ябълки. Ако до тях има други плодове и зеленчуци, те също биват засегнати.

- Съхранявате млякото и маслото в прозрачни опаковки

Под въздействие на слънчевата светлина обаче продуктите се окисляват. Следователно се губи витамин А, който се съдържа в млякото. А мастните киселини в маслото при окисление стават канцерогенни. Затова купувайте и съхранявайте мляко и масло в непрозрачни опаковки.

- Готвите и ядете полусурово месо и морски продукти

Тези храни обаче са рай за опасните бактерии. За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото – над 75, а на птичето месо – над 80 градуса.

Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна.

Кои са основните ни грешки в кухнята

- Недоварявате яйцата

Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. За да не си навлечете проблеми, забравете за рохките яйца! Те трябва да се варят поне 5 минути. Ако приготвяте омлет, то го правите поне 7-8 минути.

- Съхранявате храната при стайна температура

Ако в суров вид картофите и зеленчуците могат да се съхраняват при стайна температура продължително време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника.

- Не измивате добре плодовете и зеленчуците

Това обаче е задължително, за да се предпазите от патогенните микроби. Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.

- Солите салатата

За да подсилите вкуса на салатата, използвайте подправки, но без сол. Солта като цяло е вредна и повишава кръвното. Можете да се откажете от солта, като я замените с риган, розмарин, мащерка, карамфил, кориандър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest