gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Може ли да се пие вода след хранене

Може ли да се пие вода след хранене

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Вода
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
3.10 лв.
Виж ››

Много хора твърдят, че водата, изпита по време на хранене или веднага след него, буквално измива храната от стомаха, вследствие на което тя по-трудно се усвоява.

Смята се също така, че водата, изпита по време на хранене или директно след него, разрежда стомашния сок и по този начин също пречи на усвояването на храната.

Последните изследвания в тази област обаче посочват, че вода може да се пие по време на хранене, както и след него, без това да се отразява на усвояването на храната.

Все пак стомахът не е просто кожен чувал, където се изсипва цялата храна, разбърква се и продължава по пътя си. Процесът на храносмилане е доста по-сложен.

В стомаха съществуват специални гънки. По тези гънки водата бързо стига до дванадесетопръстника и много бързо напуска стомаха. При това водата изобщо не се смесва със стомашния сок.

Пиене на Вода

Поради тази причина изобщо не е важно кога точно ще пиете вода. При всяко положение водата няма да има възможност да разреди достатъчно стомашния сок.

Замислете се логично – ако водата пречеше на храносмилането, всяка консумирана от вас супа щеше да се отразява зле на процеса на усвояване на храната.

Още повече, че по всички здравословни канони поне веднъж дневно трябва да се яде супа. Точно липсата на течна храна е причина за много стомашни проблеми. Все пак, в пиенето на вода по време на хранене има някои тънкости.

Например не трябва да се пие студена вода. Това кара стомаха буквално да изтласква храната и вместо да престои необходимото време в него, тя престоява само двадесетина минути. Това води до процеси на загниване на храната в червата, тъй като храносмилателният процес не се е осъществил.

Затова когато пиете вода по време на хранене или след него, тя трябва да е със стайна температура. В противен случай белтъчините няма да се разградят до аминокиселини и просто ще изгният в червата ви.

Същото важи и за сладоледа – ако го ядете за десерт, той трябва да е леко разтопен, иначе ще изтласка несмляната храна от стомаха ви.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest