gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни богати на полезни мазнини

Храни богати на полезни мазнини

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Храни богати на полезни мазнини
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Повечето храни съдържат различни видове мазнини, някои от които са полезни за организма, и други - които е добре да избягваме. Не изключвайте изцяло мазнините от диетата си. Факт е, че някои от тях спомагат за доброто здраве. Трябва разумно да подбираме хранителните мазнини и да ги използваме в умерени количества.

Съществуват няколко вида мазнини. Тялото произвежда собствените си мазнини при излишък на "неизгорени" калории. Мазнините, които се съдържат в животинските и растителните храни, се наричат хранителни мазнини. Те, заедно с протеините и въглехидратите, са основните източници, доставящи енергия за тялото.

Мазнините са жизненоважни за вашето здраве, защото имат важна роля при много от процесите в организма. Някои витамини като А, D, E и K трябва да се разтворят в мазнини, за да могат да осъществяват функциите си.

Двата вида полезни хранителни мазнини са мононенаситените и полиненаситените мазнини.

Мононенаситените мазнини се съдържат в голямо разнообразие от храни и масла. Проучванията показват, че яденето на храни, богати на мононенаситени мазнини подобрява нивата на холестерола в кръвта, което може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Доказано е също така, че те поддържат нивата на инсулина и контролират кръвната захар, което може да бъде особено полезно, ако имате диабет тип 2. Храни, богати на мононенаситени мазнини са авокадото, маслините, различни видове ядки като бадеми, фъстъци, лешници и др. Зехтинът също е пример за мононенаситена мазнина.

Храни богати на полезни мазнини

Полиненаситените мазнини се срещат предимно в растителните храни и маслата. Както мононенаситените, така и полиненаситените мазнини подобряват нивата на холестерол и предпазват от диабет тип 2. Един от основните представители са омега-3 мастните киселини.

Консумацията им намалява риска от исхемична болест на сърцето, предпазва от аритмия и нормализира симптомите при високо кръвно налягане. Те съдържат коагуланти, пречещи на образуването на тромбози в артериите. Богати на омега-3 мастни киселини са лененото масло, зелено-листните зеленчуци, морските храни, много видове ядки, съомга, херинга, риба тон, пъстърва и др.

Храните, съдържащи предимно моно и полиненаситени мазнини, обикновено са в течна форма при стайна температура. Такива храни са зехтинът, шафрановото масло, царевичното олио, фъстъченото масло и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest