gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави застройка за супа

Как се прави застройка за супа

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Картофена Кремсупа
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Повечето супи, които се приготвят в българската кухня се застройват. Застройката може да прикрие някои малки недостатъци на супата, като некачествени продукти например.

Недостатъците на застройките са, че правят супите по-нетрайни, еднакви на вид, а и да не забравяме излишните калории, които си набавяме чрез застройката.

Най-разпространената застройка у нас е т.нар. „варена застройка”. Тя се приготвя от термично обработени яйца и се смята за безопасна. Именно затова варената застройка намира широко приложение в детските градини и столовете.

Вземете подходящ съд и разбийте вътре 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Загрейте получената смес на котлон като бъркате непрекъснато.

Когато смета се сгъсти, налейте малко от супата в застройката, варете около 1-2 минути и след това излейте в готовата супа. Разбъркайте старателно и сте готови. Тази супа може да се съхранява и консумира ден или два, но повече не е препоръчително.

Друг вид варена застройка е тази за курбан. Прави се от пресечено на парцали яйце. Сложете яйцето в края на варенето на супата и бъркайте енергично, за да стане на малки парцалчета.

Супа

Застройка от жълтък и кисело мляко – тя не се вари. Смесва се с малко количество от бульончето и бавно се изсипва в супата. Тази застройка е подходяща за пилешка супа и супа топчета. Внимавайте да не я изсипете прекалено бързо, защото ще се пресече и ще ви се получат така нежеланите парцалчета в супата.

Възможно е застройването на супите и без яйца. За целта се използва топено сирене. Разтопете го на слаб огън, добавете малко бульон от супата и разбъркайте. Когато супата е готова прибавете сместа.

Течна или заквасена сметана – добавете направо в чинията, преди поднасянето на масата.

Прясно мляко – отново преди поднасянето. Не се препоръчва при супи, които съдържат домати като доматена супа или леща яхния.

Течни или сухи сметанки за кафе – добавете преди да сервирате.

Последните три варианта са много благоприятни, ако не всички членове в семейството харесват застроени супи.

Вече знаете как се застройва супа, сега е момента да си приготвите и някоя страхотна рецепта, ето нашите предложения за вкусни супи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
519
48
311
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
Drehi
Drehi
28.01.2022 18:56
за мен застройката за почти всички супи е от жълтък и кисело мляко или само жълтък
3
2
Ивелина Асенова
Да добавя и аз една застройка, която правя редовно за пилешка, зеленчукова и супа топчета! Лесна и не става на парцали - един жълтък и 1 с.л. ябълков оцет, разбърква се много добре, прибавя се от бульона и се добавя в супата! Става превъзходна застройка! Бон апети!
10
2
Румяна Пенева
Най-лесната и безопасна застройка за супа,която аз често ползвам е кисело мляко и брашно.
9
3
никнай
никнай
21.02.2016 23:31
Абе каква е тая мания по това проклето топено сирене - за щяло и нещяло го слагате.
Изприщих се като прочетох че с него се правило застройка.

хора махатр ги тия химии от храненето си, неползвайте неща които са продукт на някоя химическа лаборарория.
23
4
ирина
ирина
20.01.2016 16:38
аз правя застройката като разбивам един жълтък с 4 с.л. кисело мляко и докато супата ври добавям застройката,разбърквам всичко оставям за още 5 мин на котлона и го изключвам.
16
2
Monika Ivanova
Monika Ivanova
06.05.2016 08:15
и аз така и магданоз прибавям
6
1
Иси
Иси
18.01.2016 22:18
аз моите супи ги застройвам така: 1 яйце с малко оцет и ситно нарязан магданоз. Разбивам ги леко с вилица и го добавям в супата.
16
3
Мария Божилова
Застройка без варене с 1 бр. жълтък, сок от един лимон и кисело мляко е много лека и вкусна.
9
3
kuka
kuka
05.06.2015 00:48
na golqma tengera sypa edno kiselo mlqko az ostavqm samo malko na dunoto 2 gultuka edna stryika ocet i edna lugica pulna bra6no razbiva se perfektno i se dobavq sypa vutre v golqm sud dokato izravnite temperatyrite gotva4 vi go pi6e
9
3
Име
Име
03.03.2014 12:44
В 90% от описанията няма количества. Колко кисело мляко ? Колко топено сирене ? Отивам на друг сайт :)
9
19
гошко
гошко
14.01.2014 04:09
Айди,взимайти,чи той курбана като залояса..
11
9