Как лесно и бързо да почистим рибата
Kako da lako i brzo očistite ribu?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как лесно и бързо да почистим рибата

Как лесно и бързо да почистим рибата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56416413k
Пресен шаран
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

За чистенето на риба трябва да се използват кухненски ножици или остър и гъвкав нож. Бъдете внимателни, защото пресните риби са много хлъзгави. Ако искате да ги задържите здраво и да не се порежете, трябва да си подготвите сол и салфетка. Също така се препоръчва честото измиване под течаща вода.

Първата стъпка на почистването на риба е премахването на люспите. Хванете я здраво за опашката и я остържете с гърба на ножа. Движете го от опашката към главата – в посока обратна на люспите. Премахнете перките с ножиците, а опашката оформете като буквата V.

Следващата стъпка е изкормването на рибата. Поставете я върху пергаментова хартия. Разпорете коремът и с остър нож и махнете вътрешностите. Бъдете много внимателни с червата, защото те много често са пълни с червеи, които ще се пръснат навсякъде при евентуално разкъсване. Запазете хайверът, който може да приготвите после.

След отстраняването на вътрешностите премахнете и хрилете.

Погрижете се да отстраните черната коремна ципа, която придава горчив вкус на месото при топлинна обработка.

Ако почиствате шаран трябва да отстраните седефеното кокалче, което намира отгоре на главата при съединението с тялото. Това кокалче придава неприятен или горчив вкус на ястието.

Риба Шаран

След изкормването рибата трябва да се измие старателно под течаща вода.

В случай че се налага да обезкостите рибата, ви предлагаме два варианта, по които можете да го направите.

Обезкостяване през стомаха: Срежете корема и извадете вътрешностите. Разтворете рибата върху дъската, като кожата трябва да бъде от горната страна. Поръсете опашката със сол и я хванете здраво, след което натиснете силно гръбнака, за да го сплескате.

Сега обърнете рибата с кожата надолу върху дъската. Срежете опашката с ножици, а с върха на ножът освободете леко гръбнака. Прережете го при главата, за да го освободите

Обезкостяване през гърба: Ако искате да напълните рибата през гърба, трябва да я срежете точно покрай гръбнака от опашката до главата. Плъзнете ножа и от двете страни на гръбнака.

Отворете внимателно рибата и махнете вътрешностите и гръбнака. С помощта на ножици прережете костта при главата и опашката.

Ако обичате да си хапвате риба, препоръчваме да опитате от тези вкусни рецепти:

- сьомга на тиган;

- печена скумрия;

- пъстърва на скара;

- паниран толстолоб;

- пълнен шаран;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest