Камамбер
CamembertKamamber

Камамбер

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24727k
Камамбер
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Камамбер (Camembert) е поредният върховен представител от групата на меките френски сирена, като се характеризира с лека плесен. Името му идва от едноименното село Камамбер, намиращо се в североизточния департамент Орн в Нормандия. Камамбер се произвежда от краве мляко и се отличава с мека кремообразна текстура.

Макар, че често сравняват Камамбер с Бри, между двете сирена има съществена разлика – като се започне от локацията на производство (Бри се произвежда в Ил дьо Франс) и се стигне до вида плесен и формата на калъпите, която при Бри е доста по-голяма.

И двата вида сирене на изконна част от френската култура, но Камамбер засвидетелства присъствие в литературата, историята и изкуството. Предполага се, че то е вдъхновило Салвадор Дали за картината му „Persistence of Memory” с "топящите се" часовници.

История на Камамбер

За първи път Камамбер е произведено от непастьоризирано краве мляко по ръчна технология през 18 век. Нормандската селянка Мари Харел (Marie Harel) е тази, която през 1791 година произвежда първото сирене Камамбер, по съвета на свещеник от района на Бри.

Мери се опитала да подобри и усъвършенствала своята технология за правене на сирене и крайният резултат оставя името й в историята. Близо век по-късно обаче, през 1890 г инженер на име Ридъл измайсторил дървени кутии, характерни за Камамбера, които давали възможност на млечния деликатес да пътува спокойно из цял свят.

И до днес Камамбер е изключително популярно в Америка, по –специално САЩ. В самото начало са подбрани бактериите, които запазват цвета на Камамбер бял, което от 1970 г е стандарт за Камембера. Наполеон се превърнал в истински фен на Камамбер и от този момент насетне едноименното селце и неговият специалитет се прочули.

Сирене Камамбер

Технология на производство на Камамбер

Камамбер се приготвя от непастьоризирано краве мляко с добавка на подквасващи бактерии от рода на Пеницилина (Penicillium candida и Penicillium camemberti). Питите на Камамбера малки - с диаметър 10, 5 – 11 см и тегло около 250 г. Технологичният процес на зреене на този вид френско сирене е минимум 21 дни.

В най-ранен етап от отлежаването, сиренето се характеризира със зърнеста и мека консистенция, която става по-кремообразна след 2 -3 седмици. Съвсем пресния Камамбер е трошлив, но колкото повече зрее, толкова по-мека и ароматна текстура придобива.

Сиренето има мека бяла кора, покрита с лека плесен, през която прозират червеникаво–кафяви или жълтеникави петна. Отдолу, под коричката е затворено сърцето на сиренето – маслена и богата консистенция с бледо-жълт цвят. Сиренето има комплексен вкус, наподобяващ кайма с деликатна осоленост. Камамбер се характеризира с мек плодов аромат и лек нюанс на гъби.

Състав на Камабер

Камамбер е известно във Франция с прозвището си „Краката на Бог” заради наситения си аромат на съединения на амоняк и натриев хлорид. Съдържанието на калории в 100 грама Камамбер е 297 калории и между 23 г мазнини. Камамбер е сирене с висока масленост – минимум 45 %. Презрялото сирене Камамбер има много наситена амонячна миризма, която е продуцирана от същите бактерии, необходими за узряването му.

Френски Сирена - Камамбер

Избор и съхранение на Камамбер

Ако ви попадне сирене с етикет и щампа, на която е отбелязано Camembert de Normandie Appellation d'Origine Controlee au Lait Cru, това означава, че държите в ръцете истински качествен продукт, с гаранция от Нормандия. Въпреки, че Камамбер късно получава АОС статус (през 1983 година), то е едно от най-често копираните и произвеждани сирена по света. Заради този факт към днешна дата си е цяло предизвикателство да откриете истински Камамбер. Много са двойниците на оригиналния Камабер, но малко от тях притежават неговото качество.

Когато избирате Камамбер гледайте дата на производство и мястото, където е направено сиренето. Оригиналното сирене не съдържа абсолютно никакви примеси, консерванти и подобрители. Доброто сирене Камамбер е с много мека консистенция, а щом веднъж разрежете питата му, то започва да губи от аромата си. Разрязаното сирене Камамбер трябва да се съхранява на хладно и не повече от 5 дена.

Кулинарна употреба на Камамбер

Мекото сирене Камамбер, което придобива все по-силен вкус, колкото по-дълго зрее, може да консумира по доста различни начини. Добре е да го поднесете както на филийки препечен хляб, така и като предястие към различни вина или пък да го вложите в соса за паста например. Деликатният му вкус много подхожда на плодове, зеленчуци, ядки и меса. Важно е да запомните, че топлинната обработка разрушава вкуса и аромата на Камамбер.

Камамбер се комбинира добре с плодови червени вина, леки бели вина и шампанско и пенливи вина, както и червени вина, като например Мерло. Френският фкус горещо препоръчва консумацията на Камамбер върху франзели или багети, в съчетанието с червено вино “Бордо” или “Божоле”.

Вреди от Камамбер

За бременните жени е препоръчително да се откажат от някои видове сирена, защото някои от тях могат да съдържат бактерии, които могат да навредят на плода. Този вид бактерии се наричат листерии и се съдържат е меки сирена с плесен, като Бри и Камамбер.

Разгледайте също нашите вусни рецепти с Камамбер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest