Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои витамини са мастноразтворими

Кои витамини са мастноразтворими

DesislavaDesislava
Новак
217308
Мастноразтворими витамини
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Витамините са основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае в малки количества за различните функции в човешкото тяло. Витамините се делят на две групи: витамини, разтворими във вода (B-комплекс и С), и мастноразтворими витамини (A, D, E, F и K).

За разлика от водоразтворимите витамини, които се нуждаят от редовна смяна в тялото, мастноразтворимите витамини се съхраняват в черния дроб и мастните тъкани и се елиминират много по-бавно от водоразтворимите витамини.

Тъй като мастноразтворимите витамини се съхраняват за дълги периоди от време, те обикновено представляват по-голям риск за токсичност от водоразтворимите витамини, ако се консумира в излишък.

Нормалното хранене, добре балансираната диета няма да доведе до токсичност при здравите индивиди. Въпреки това като витаминните добавки, които съдържат мегадози на витамините А, D, E и K, може да доведат до токсичност. Не забравяйте, че тялото се нуждае само от малки количества от всеки витамин.

Въпреки че са редки заболяванията, причинени от липсата на мастноразтворими витамини, симптомите на лек дефицит може да се развиват без адекватни количества витамини в храната. Освен това някои здравословни проблеми може да намалят абсорбцията на мазнини и на свой ред да намаляват усвояването на витамините А, D, E и K.

Витамин А

Моркови и броколи

Витамин А, наричан още ретинол, има много функции в организма. В допълнение към това, той помага на очите да се адаптират към леки промени, витамин А играе важна роля за растежа на костите, развитието на зъбите, размножаването, клетъчното делене и генната експресия. Също така, кожата, очите и лигавиците на устата, носа, гърло и бели дробове зависят от витамин А, за да останат влажни.

Най-добрият начин да се гарантира, че тялото ви получава достатъчно витамин А, е да се ядат разнообразни храни. Витамин А се доставя предимно от определени храни от животински произход като мляко и млечни продукти, риба и черен дроб. Някои храни от растителен произход съдържат бета-каротин, антиоксидант, който тялото преобразува във витамин А.

Бета каротин, или провитамин А, идва от плодове и зеленчуци. Моркови, тиква, зимни тикви, тъмнозелените листни зеленчуци и кайсии са богати източници на бета каротин. Нощна слепота и много сухата, груба кожа може да показват липса на витамин А. Други признаци на възможен недостиг на витамин А включват намалена устойчивост към инфекции, дефект в развитието на зъбите и по-бавен растеж на костите.

Витамин D

Херинга

Витамин D играе важна роля в усвояването от организма на калций и фосфор. Той повишава количеството на калция, който се абсорбира от тънкото черво и спомага за формирането и поддържането на костите. Деца особено се нуждаят от адекватни количества витамин D, за да развият здрави кости и здрави зъби.

Основните хранителни източници на витамин D са млякото и други млечни продукти, обогатени с витамин D. Витамин D също е съдържа в мазната риба (например херингa, сьомга и сардини), както и масло от черен дроб на треска. В допълнение към витамин D от храната ние получаваме витамин D чрез нашата кожа от слънчевата светлина.

Витамин Е

Кои витамини са мастноразтворими
Снимка: 1

Витамин Е се среща в 7 основни форми, които са наречени токофероли. Най-активният токоферол е т.нар. алфа-токоферол. Той е изключително полезен в борбата с безплодието, поради което често се среща и като витамин против безплодието.

Витамин Е действа като антиоксидант, защитава витамините А и C, червени кръвни клетки и есенциалните мастни киселини от унищожение. Изследвания от преди десетилетие установиха, че приемът на антиоксидантни хранителни добавки като витамин Е може да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак. От друга страна, има много проучвания, които показват връзка между редовното ядене на богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци и по-ниския риск от сърдечни заболявания, рак и редица други заболявания.

Витамин К

Кои витамини са мастноразтворими
Снимка: Илиана Първанова

Естествено, произведен от бактериите в червата, витамин К играе съществена роля за нормалното съсирване на кръвта и помага за насърчаване на здравето на костите. Добри хранителни източници на витамин К са зелените зеленчуци като ряпа, спанак, карфиол, зеле и броколи, и някои растителните масла, включително соево масло, памучно масло, рапично масло и зехтин. Животински храни, като цяло, съдържат ограничени количества от витамин К.

Витамин F

Кои витамини са мастноразтворими

Витамин F всъщност представлява комплекс от 2 незаменими мастни киселини - линолова и линоленова. Естествен богат източник на витамин F е рибеното масло и някои растителни масла, най-вече маслото от гроздови семки. Витамин F е изключително полезен за здравето, особено заради своето антисклеротично и антиримично свойство. Консумацията на богати с този витамин продукти помага за нормализирането на метаболитните процеси, намаляване на възпалението, предпазва от кожни и ревматични заболявания. Витамин F помага и при упорит косопад.

Оказва се, че витаминът има още едно много ценно свойство - да повишава усвояемостта на други важни витамини - А, В, D и Е. Редовният прием на витамин F запазва младостта на кожата, което го прави мощен съюзник в борбата с преждевременното стареене.

За да си набавите всички полезни нутриенти, редовно включвайте в менюто си витаминозни салати и детокс напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest