Различните видове лук
The Different Types of OnionsRazličite vrste luka
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Различните видове лук

Различните видове лук

Видове лук
Държач за рязане на лук
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Държач за рязане на лук
12.99 лв.
Виж ››

Лукът е изключително популярен зеленчук по цял свят. В България почти няма гозба, в която да не се слага лук, а освен в кулинарията, той е чудесен помощник и в целебната народна медицина. Познати са около 1200 вида лук, от които ние използваме само няколко – кромид лук, праз лук, зелен лук и сибирски лук (макар и по-рядко). Ще разгледаме най-популярните и използвани у нас видове лук.

Кромид лук – използват се главите на растението преди да започне зимата, има силна остра миризма и лютив вкус, често пъти при рязане пари на очите.

Червен лук

Червен лук – отново е на глави. Има червен цвят и доста по-малко лютив и мек вкус от белия. Подходящ е за салати и изключително полезен при проблеми с холестерол, както и съдречно-съдови заболявания.

Жълт лук – доста лют и често срещан, жълтият лук е многогодишно тревисто растение, което има вкусовите качества на белия и се използва в кулинарията.

Зелен лук

Зелен лук - това всъщност е младото растение на кромида. Листата му са свежи и зелени, най-силно разпространени през пролетта и есента.

Праз лук – на него в нашите географски ширини се радваме през зимния период. Най-вкусен е празът, когато е млад – по-старите стръкове, са с твърда обвивка и са доста лютиви.

Сибирски лук (див чесън) – има по-мек вкус от зеления лук, също се използва в кулинарията - като основен зеленчук или подправка. Добре познат в Европа и Азия, сибирския лук е подходящ за приготвяне на гозби с яйца, картофи, овкусяване на салати.

Арпаджик – представлява много дребнички луковици, които имат същия вкус, както кромида, но са малко по-сладки. Арпаджикът се засажда и от него пониква лукът, подходящ е и за гарнитури.

Див лук

Див лук – има малко по-различен вкус от кромида и се използва много често в народната медицина. Помага за болежки като белодробни инфекции, възпалено гърло, подуване, използва се при лечение на дизентерия и др.

Чеснов лук – има силна миризма, която се отличава от останалите видове лук. Изключително полезен, използва се често в кулинарията както в суров вариант, така и сготвен.

Чеснов лук

Шалот - ценен много в прословутата френска кухня, шалотът е член на семейство Allium, но рядко се използва у нас. Има много по-богат и по-силен вкус от обикновения лук. Шалотът е много подходящ за яхнии, супи, сосове, а вкусът му се съчетава перфектно с пиле и риба. На външен вид представлява малка грудка с меден цвят на люспите и белезникава сърцевина с червеникави примеси.

Самардала – тревисто растение, използвано като подправка. Берат се листата му преди да започне цъфтежа. След накълцване се смесва със сол и се оставя да изсъхне. Стритата подправка се използва за подобряване вкуса на ястия от варено месо, пиле, гъби, яйца, салати от краставици и домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Гошо
Гошо
17.03.2016 02:10
От лука по-голем нема!
1
0
Гошо
Гошо
17.03.2016 02:09
Лук да искаш :)
0
0
Гошо
Гошо
17.03.2016 02:09
Това е най-великата статия, която съм чел някога.
0
1