Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»По-добре заедно. Мощни двойки храни

По-добре заедно. Мощни двойки храни

DesislavaDesislava
Новак
217311
4 от 4 Снимки
Пълнозърнести храни и чесън/лук
За минерален тласък опитайте да похапвате хумус, подправен с пресен чесън и лук, разпръснати върху филийка пълнозърнест хляб.

Едно изследване през 2010 г. установи, че комбинирането на чесън или лук с пълнозърнести храни може да помогне за увеличаване на усвояването на желязото, което е необходимо за здрави червени кръвни клетки, и цинк, който помага в енергийния метаболизъм, функцията на имунната система и синтеза на протеини.

Цистеинът, аминокиселина в чесъна и лука, увеличава усвояването на желязо до 70%, а усвояването на цинк - с 160% през пълнозърнестите храни.

Фъстъчено масло и желе или чипс и салса - тези продукти си вървят в тандем, когато сме решили да не броим калориите и да се отдадем на кулинарно безчинстване.

Но за разлика от тези комбинации някои храни са просто сътворени, за да вървят заедно по светлия път към доброто хранене. Когато специфични компоненти в храната си взаимодействат, те имат синергичен ефект, насърчават ползите за здравето, като надхвърлят яденето им само като храна.

Всяка храна носи различни свойства и съединения, които, взети заедно, се опаковат за по-голям енергиен удар. Затова разгледайте галерията горе и вижте кои зеленчуци с кои да комбинирате, така че тялото ви да ви е винаги благодарно за витаминозната инжекция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати