Видове картофи

Видове картофи
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Картофите са сред най-широко произвежданите култури в света, след пшеница, ориз и царевица и на четвърто място по обем на сурова продукция.

Родината на картофа е Южна Америка, на територията на днешните Перу, Боливия и Чили. Картофите представляват важна част от отрасъла на Андите, фермерите отглеждат много разновидности с разнообразие на цветове и форми. В останалата част на света се разпространяват след срещата на европейците с Америка между 15-ти и 16-ти век. Над 200 диворастящи вида се срещат в Южна Америка.

Думата за картоф на кечуа (индийски народ, населяващ Южна Америка, наследник на културните традиции на държавата на инките) е „папа”. Първата държава, в която е донесен картофът е Испания през 16-ти век, а оттам и в останалите части на Европа, Африка, Азия и Северна Америка. Етимологията на думата, както и руското „картофель“ и немското „Kartoffel“, идва от италианското название „tartufoli“, дадено на картофите, тъй като са били оприличени на трюфели.

Английското „potato“ произлиза от испанската дума „batata“ - „сладък картоф“. Сладкият картоф се различава съществено от обикновения и е култивиран много по-рано от самия Христофор Колумб, който го донася от Карибите.

Друго често употребявано название на картофа е „земна ябълка“ („pomme de terre“ на френски, „תפוח אדמה“ („тапуач адама“) на иврит и Erdapfel на немски).

Пресни картофи

Картофите са богат източник на витамин С и калий, ако се консумират с кората. В родината си към днешна дата имат повече от 2000 сортови разновидности, но в зависимост от обработката, може да ги разделим на следните видове:

Картофи за варене – с по-влажна и гладка вътрешност, които запазват формата си при готвене.

Картофи за печене – по-сухи и по-хлебни, лесно разпадащи се при термична обработка.

Пресни картофи – те са с по-високо съдържание на вода. Най-често се използват за варене и за салати.

Червени картофи – с по-ниско съдържание на нишесте, което ги прави подходящи за варене, печене, приготвяне на супи, салати и огретени.

Как да подготвим картофите за готвене?

Ако картофите са пресни, отстранете кожата с по-груба кърпа или четка, а ако са по-стари ги обелете. Изрежете, ако има позеленели части по грудките.

Печени картофи

Начин на приготвяне:

Ако желаете да изпечете картофите цели, прободете ги с вилица на няколко места и печете при температура от 200 градуса за час-час и половина. За да ги сварите е нужно да ги покриете със студена вода, да ги подсолите, а щом заврат да ги оставите на слаб огън за 10-20 минути.

За да си направите картофи соте, е нужно да се бланшират нарязани за около 5-10 минути, да се оцедят и да се подсушат. След това трябва да се сложат в намаслена тава и да се запържат до златисто. Ако искате да си направите картофен чипс, нарежете на пръчици, залейте ги със студена вода за най-малко 30 минути, оцедете ги, подсушете ги и ги пригответе на малки порции в гореща мазнина на около 190 градуса.

Интересен факт е, че през последните години сортовата селекция на картофи по света е създала няколко вида от червените и жълтите картофи с особено изразителен цвят. Учените дори са стигнали по-далеч - създали са удивителни сортове сини и зелени картофи. Макар цветът да избледнява след термичната обработка, при съчетаването на няколко цвята картофи, би се получила интересна салата. За жалост цветните картофи се предлагат на пазара в САЩ и за сега не са познати в картофи соте/undefined.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest