Спирулина
SpirulinaSpirulina

Спирулина

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Спирулина

Спирулината /Spirulina plantensis/ представлява едноклетъчни сини водорасли, които са признати за едни от най-големите източници на белтъчини и други хранителни вещества сред растенията. Сами по себе си водораслите са едни от най-интересните творения на природата. Смята се, че именно от тях се е е зародил животът на земята преди три и половина милиарда години. Водораслите са в основата на живота на над милион биологични видове, сред които и самият човек.

Над 20% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната, която приемат всички живи създания, малко или много е свързана с тях. Повече от 1000 години хората използват водораслите като храна и лек на редица болести.

Около 6000 г.пр.н.е. в Далечния Изток и по-специално Япония водораслите са ползвани като питателен източник, който съдържа най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в перфектен баланс.

Спирулината под форма на сушено водорасло е била позната още на древните ацтеки и маи, които именно с нейна помощ подмладявали и укрепвали своя организъм. Те приготвяли сладкиш със спирулина, който бил традиционна част от тяхното меню. И до ден днешен спирулината продължава да бъде част от всекидневното хранене на коренното населени в Америка и Африка, но методи за отглеждането ѝ са разработени в редица други страни.

Състав на спирулината

Таблетки спирулина

В състава на спирулината влизат над 100 хранителни съставки, най-важните от които: всички на брой незаменими аминокиселини, около 60-70% белтъчини, фитонутриенти, син фикоцианин, над 17 различни бета-каротиноиди, омега-3 и омега-6 мастни киселини, силни пробиотични съединения, полизахариди, хлорофил, гама-линоленова киселина и уникални пигменти.

В състава на спирулина влизат куп витамини в особено големи количества – А, Е и витамини от В-групата /В1, В2, В6, В12/. Минералите, които се съдържат в спирулина, също не са малко – магнезий, желязо, калций, йод, фосфор, селен, цинк, манган.

Много учени твърдят, че спирулината е един от богатите източници на антиоксиданти. Освен това в тези водорасли има 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови и 50 пъти повече желязо от органичния спанак. Спирулината е три пъти по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш, а концентрацията на протеини в нея надвишава три пъти количеството на протеини в рибата, пилешкото месо и червеното месо.

Естественият сладък вкус, който спирулината притежава, се дължи на комплексната захар – рамноза, която много лесно се преразпределя. Това е от изключително значение за инсулиновия апарат на панкреаса. В 1 грам сухи водорасли спирулина има едва 4 калории и почти никакво количество холестерол.

Прием на спирулина

Състав на спирулина

Спирулина може да се закупи под формата на прах, таблетки и хранителни добавки. Ако решите да си закупите спирулина, най-добре се избере сертифицирана органична спирулина на таблетки или прах, но без наличието на спойващи агенти. Може да я прибавяте към различни шейкове, но един от най-добрите варианти на прием е 30 минути преди хранене под формата на таблетки.

Ползи от спирулина

По време на есенно-зимния период човешкият организъм се нуждае от допълнителна стимулация, за да може да се справи с досадните настинки и грип, върлуващи през зимните месеци. Приемът на питателна храна, която е богата на минерали и витамини, е задължителен. Спирулина е идеалната алтернатива. Тя е мощна алкализираща храна, която има доказани профилактични действия при анемия, хипогликемия, язва, подагра, хепатит, заболявания на сърдечно-съдовата система, хронична умора.

Спирулината е много ценна добавка за спортисти и хора, които искат да изваят красиво тяло. Освен това, тя е особено подходяща за онези, които искат да загубят излишни килограми.

Наличието на гама-линоленова киселина понижава холестерола и високото кръвно налягане. Облекчава симптомите на артрит, предменструален синдром, освен това е полезна при редица кожни заболявания като псориазис и екзема.

Спирулина прием

Високото съдържание на лесноусвоимо и същевременно нетоксично желязо в спирулината я прави изключително полезна за кръвта. Изключително богатото минерално съдържание е от изключително важно значение за поддържането на здрави кости, зъби и нокти.

Спирулината забавя процесите на стареене, чрез неутрализирането на свободните радикали. Има силно изразени антибактериални, антивирусни и антимутагенни качества.

Спирулината е изключително полезна при заболявания като анорексия. Подходяща е за вегетарианци и вегани, защото има два пъти по-високо съдържание на протеини, отколкото в соята.

Най-новите проучвания показват, че спирулината има потенциален защитен ефект по отношения на черния дроб, а превантивният ѝ характер срещу алергични реакции също е обект на редица изследвания.

Екстрактът от спирулина се използва като съставка в голяма част козметични продукти, чието главно действие е насочено към стимулиране и подобряване обмяната на веществата, кръвоснабдяването и еластичността на кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес