Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави маслено тесто

Как се прави маслено тесто

Маслено тесто

Приготвянето на тестени храни има своя майсторлък. Понякога рецептите не са сложни като продукти, но пък има повече месене или точно време за втасване и пр. За да си направим маслено тесто не е необходимо чак толкова време или някаква специална подготовка. Хубаво е да се изпълняват продуктите по рецептата стриктно, особено ако го приготвяте за първо път. След като веднъж сте видели какво се получава, можете да си позволите да сложите и нещо друго, да замените продукт и т.н.

Ето какво ви е необходимо за масленото тесто:

Необходими продукти: 1 бр яйце, 1 пак. масло, 250 г брашно, 2 с.л вода

Начин на приготвяне: Първо, за да стане идеално тестото, е необходимо да пресеете брашното през сито. Независимо какво приготвяте с брашно, пресяването е задължително, ако искате със сигурност да се получи най-добрия краен ефект. С пресяването в брашното влиза въздух. Следва да си разбиете яйцето в отделен съд. Към брашното прибавяте студеното масло на кубчета, като го стривате заедно с брашното между пръстите си – да се получат трохи. Работете бързо. Топлината от ръцете размеква маслото в тестото, което не е желателно.

Важно е също да се подчертае, че маслото не бива да е напълно разтопено, целта е да останат бучки в самото тесто, да се усеща. Правите кладенче в брашното, което вече е смесено с мазнината и наливате яйцето. Започвате да добавяте брашно от външната част към центъра на кладенчето, докато се оформи тесто, ако е необходимо добавяте вода. Следва хубаво да омесите тестото и да го сложите в хладилник за половин час.

Масленото тесто може да бъде приготвено с мас или с масло. Можете също да си направите и тесто с комбинация от двете. Най-вкусно се получава точно по този начин. Повечето домакини, обаче предпочитат маслото, защото в десертите, които поднасяме студени, свинската мас няма да има приятен вкус.

Пай с маслено тесто

Комбинацията между двете мазнини е много подходяща за солени тестени изненади, в които има различни видове плънка. Независимо какво сте решили да слагате, солените продукти в комбинация с аромата на тестото с два вида мазнина е страхотна. Добре е, тези тестени вкусотийки да се ядат топли, дори горещи.

С маслено тесто препоръчваме да опитате от тези рецепти:

- маслен кекс;

- маслени бисквити;

- маслен пай;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest