gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави маслено тесто

Как се прави маслено тесто

Маслено тесто
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Приготвянето на тестени храни има своя майсторлък. Понякога рецептите не са сложни като продукти, но пък има повече месене или точно време за втасване и пр. За да си направим маслено тесто не е необходимо чак толкова време или някаква специална подготовка. Хубаво е да се изпълняват продуктите по рецептата стриктно, особено ако го приготвяте за първо път. След като веднъж сте видели какво се получава, можете да си позволите да сложите и нещо друго, да замените продукт и т.н.

Ето какво ви е необходимо за масленото тесто:

Необходими продукти: 1 бр яйце, 1 пак. масло, 250 г брашно, 2 с.л вода

Начин на приготвяне: Първо, за да стане идеално тестото, е необходимо да пресеете брашното през сито. Независимо какво приготвяте с брашно, пресяването е задължително, ако искате със сигурност да се получи най-добрия краен ефект. С пресяването в брашното влиза въздух. Следва да си разбиете яйцето в отделен съд. Към брашното прибавяте студеното масло на кубчета, като го стривате заедно с брашното между пръстите си – да се получат трохи. Работете бързо. Топлината от ръцете размеква маслото в тестото, което не е желателно.

Важно е също да се подчертае, че маслото не бива да е напълно разтопено, целта е да останат бучки в самото тесто, да се усеща. Правите кладенче в брашното, което вече е смесено с мазнината и наливате яйцето. Започвате да добавяте брашно от външната част към центъра на кладенчето, докато се оформи тесто, ако е необходимо добавяте вода. Следва хубаво да омесите тестото и да го сложите в хладилник за половин час.

Масленото тесто може да бъде приготвено с мас или с масло. Можете също да си направите и тесто с комбинация от двете. Най-вкусно се получава точно по този начин. Повечето домакини, обаче предпочитат маслото, защото в десертите, които поднасяме студени, свинската мас няма да има приятен вкус.

Пай с маслено тесто

Комбинацията между двете мазнини е много подходяща за солени тестени изненади, в които има различни видове плънка. Независимо какво сте решили да слагате, солените продукти в комбинация с аромата на тестото с два вида мазнина е страхотна. Добре е, тези тестени вкусотийки да се ядат топли, дори горещи.

С маслено тесто препоръчваме да опитате от тези рецепти:

- маслен кекс;

- маслени бисквити;

- маслен пай;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest