Царевица
CornKukuruz

Царевица

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95042k
Царевица
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Въпреки, че царевицата често се асоциира с жълт цвят, съществуват различни сортове, които имат разнообразни цветове като червен, розов, черен и син. Царевицата расте на кочан, като царевичните зърна са защитени от подобни на коприна нишки (царевична коса) и обвити с плътни листа.

Като важна растителна храна се смята, че царевицата произхожда от Мексико и Централна Америка. Някои от най-ранните следи от храни, направени от царевица, датират от около преди 7000 години.

Царевицата играе ключова роля в местните американски култури. Тя е била много почитана поради нейната способност да осигури не само препитание като храна, но и също като подслон, гориво, декорация и др. Заради жизнено важната роля, която царевицата играе в поминъка на много местни култури, тя е една от важните икони, представени в митологичните традиции на маите, ацтеките и инките.

Традиционните ястия, направени от царевица често включват и малко количество вар - калциев окис, минерален комплекс, който се получава чрез изгаряне на варовик. Вече е известно защо древните цивилизации са прибягвали до тази необичайна комбинация. Ниацинът или още витамин B3 в царевицата не е лесно достъпен за усвояване в тялото и варовикът помага да се освободи този витамин, правейки го достъпен за усвояване.

Царевицата се пренася в Европа от испанските и португалските изследователи, като по-късно и в останалата част на света. Днес, най-големите търговски производители на царевица са САЩ, Китай, Бразилия, Мексико и Руската федерация.

Състав на царевица

Царевица с масло

Царевицата е добър източник на витамин В1, витамин B5, фолат, диетични фибри, витамин С, фосфор и манган. 1 чаша царевица или 165 г съдържа 177 калории, 5.44 г протеини и 2.10 г мазнини. Царевицата е много богата на витаминте В1 и В9, внася в организма голямо количество магнезий.

Видове царевица

Седем са най-разпространените видове царевица. Това са:

- Царевица тип дент - позната е още като полска царевица. Този вид царевица има ядки, които съдържат твърда и мека скорбяла, а в процеса на узряването си се оформят във форма на зъб. Полската царевица е основна култура, която се използва не само за човешка, но и за животинска храна. Това е единственият сред седемте вида царевица, който се използва за направата на царевична скорбяла;

Царевица

- Восъчна царевица - разрязаните ѝ зърна наподобяват восък. Те съдържат скорбяла, но само с разклонена верига. Восъчната царевична скорбяла съдържа повече от 99% амилопектин, докато обикновената полска царевица - до 76% амилопектин и до 28% амилоза. Обработката на восъчната царевица се извършва посредством мокро смилане, за да може да се получи восъчна царевична скорбяла, която в последствие бавно възвръща своята кристална форма. Този вид царевица се отглежда, за да се покрият нуждите от специална скорбяла за втвърдяване на храните, най-вече онези, които се подлагат на много висока термична обработка;

- Царевица тип флинт - има твърди и ръбести, къси или закръглени семена, които съдържат мек нишестен ендосперм, обгърнат от твърд външен слой. Голяма част от нея се отглежда в Южна Америка, идентична е на царевицата дент и се употребява за същите цели.

- Пуканкова царевица - позната още като попкорн, този вид царевица има кръгли или заострени зърна с много твърд ендосперм. При излагане на много висока температура, зърната се разпукват и чрез изтласкването на влагата в тях образуват бяла нишестена маса /пуканка/, която надхвърля няколко пъти първоначалният им размер;

- Сладка царевица - позната е още като зелена царевица. Може да се консумира замразена, сурова или консервирана. Характеризира се с много високо съдържание на захар в ядките, още в млечния им етап, в който са годни за консумация;

- Брашнена царевица - изградена е почти изцяло от мека скорбяла. В Америка се отглежда синя брашнена царевица, която се използва за направата на чипс и царевични продукти. В Южна Америка брашнената царевица се отглежда в много разнообразни цветове и се използва за производството на бира и хранителни продукти;

- Индианска царевица - бива с червени, бели, пурпурни, цветни или кафяви зърна. Използва се за украса на различни празници и най-вече на Вси Светии.

Избор и съхранение на царевица

Тъй като топлината бързо превръща захарите в царевицата в нишесте, е много важно да се избира царевица, която е съхранявана на хладно място. Необходимо е също така да се подбира царевица, чиито листа са свежи и зелени, а не сухи.

Необходимо е царевицата да се съхранява в найлонова торбичка в хладилник. Не трябва да се изважда от обвивката й, тъй като тя ще запази нейния отличителен вкус. Прясната царевица може и да се замрази в найлонови торбички. Цяла царевица на кочан ще се запази в замразено състояние за период до една година, докато царевичните зърна могат да бъдат замразени в продължение на два до три месеца.

Кулинарна употреба на царевица

Печена Царевица

Царевицата е растение от което се добиват редица продукти в кулинарията. Вкусовите и качества са всеизвестни, което я прави желан продукт на всяка трапеза. Варената царевица е едно от най-вкусните и същото време полезни изкушения. Пуканките, макар и не толкова полезни заради прекомерното овкусяване със сол са всеобщи любимци.

От царевица се произвежда растително масло, което по никакъв начин не отстъпва на вкуса на кравето масло. Царевицата се използва и за приготвяне на нишесте.

Съществува вариант за варено-печена царевица - първо се вари, след което се запича на грил. Става много вкусна и пикантна. Варената царевица намира широко приложение в редица салати, но най-важно е присъствието ѝ в световноизвестната мексиканска салата. Сварените царевични зърна допълват страхотно салати с риба тон, с макарони, зелени салати и други летни и зимни салати.

Традиционният български качамак се произвежда именно с царевично брашно. От брашното се правят и сладките царевична питка и царевичен плодов пай.

Много често царевицата се използва в комбинация с други зеленчуци, задушавайки се наравно с тях. Царевицата е основна съставка на много чуждестранни ястия - например паеля и вкусната перуанска супа.

Ползи от царевица

Могат да се направят следните обобщения за ползите на царевицата за здравето:

- Царевица предпазва от сърдечносъдови заболявания. Ползата на царевицата за здравето на сърцето се крие не само във високото ѝ съдържание на фибри, но и в значителното количество фолати, които тя доставя;

- Поддържа здравето на белия дроб. Консумацията на храни, богати на бета криптоксантин, оранжево-червен каротеноид, съдържащ се в голямо количество в царевицата, може значително да понижи риска от развитие на рак на белия дроб;

- Поддържане на паметта с тиамин (витамин В1). Царевицата е добър източник на тиамин и осигурява около една четвърт (24%) от дневната стойност за това хранително вещество;

- Спомага за производство на енергия, дори и при стрес

В допълнение към високото съдържание на тиамин царевицата е и добър източник на пантотенова киселина. Този витамин В е необходим за метаболизма на въглехидрати, протеини и липиди.

Вреди от царевица

Царевицата е една от храните, които са най-често свързани с алергични реакции. Тези храни не трябва да се консумират в тяхната чиста, изолирана форма, за да не се задействат нежелани реакции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest