Безглутеново хранене
Ishrana bez glutena
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Безглутеново хранене

Безглутеново хранене

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Безглутенови продукти
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Безглутеновото хранене изисква внимание към всеки продукт, който използвате в процеса на приготвянето на храна. За да сте сигурни в състава на храната, която ядете, най-добрият вариант е да си я приготвяте сами. Трябва обаче да използвате пресни продукти, а не полуфабрикати.

Прясното месо, риба, плодове, зеленчуци не съдържат глутен и са съвсем безопасни за хората, страдащи от цьолиакия, които трябва не просто да ограничат приема на глутен, а съвсем да го отстранят от храненето си.

Освен съществуващите специални безглутенови продукти можете да използвате пресни плодове и зеленчуци, натурални месни, рибни и млечни продукти.

Безглутенови храни

Това са яйца, олио, краве масло, ориз, царевица, елда, боб, соя, грах, леща, нахут, картофи, ядки, киноа, тапиока, маниока, амарант, див ориз.

Къде се съдържа глутен

В много от консервираните продукти, саламите и полуфабрикатите има добавки, съдържащи глутен. В обикновените рецепти трябва да се използват съставки, които да заменят тези, съдържащи глутен.

Глутен се съдържа в много продукти. Трябва да ги познавате и избягвате. Това са пшеница, ръж, ечемик, овес, тестени изделия, макарони и всички храни, които съдържат тези съставки.

Бонбоните и сладките изделия, карамел, драже, шоколад, торти, пасти – всички те съдържат глутен. Има го и в сладоледа, йогурта, изварата, сухото и кондензираното мляко, сметаната, маргарина, маслото, кашкавала, майонезата и в много други продукти в магазина. Затова е добре винаги да четете етикетите за съдържание на глутен.

С какво да заменим бялото брашно

Брашно от елда е без глутен

Пшениченото брашно може да бъде заменено с други продукти в определени пропорции. Вместо една чаша брашно може да се използва половин чаша бадемово брашно, но трябва да се съхранява в хладилник.

Може да бъде заменено и с една чаша брашно от елда или една чаша царевично брашно, а също така с една чаша царевично нишесте.

Алтернатива на пшеницата са една чаша амарант, една непълна чаша брашно от нахут, или една чаша брашно от сорго. Чаша пшеничено брашно може да се замени с една непълна чаша оризово брашно. Разгледайте всички безглутенови брашна.

Правилно съхранение на безглутенови храни

Глутенова непоносимост

Избягвайте „замърсяване” на храната с глутен, когато се храните вкъщи. В организацията на диетата трябва да участва цялото семейство и да внимава да не смесят продуктите с глутен, които те ядат, с вашите безглутенови.

Безглутеновите продукти трябва да се съхраняват отделно от глутеновите. Винаги преди хранене почиствайте добре масата и си отделете кухненски прибори, с които готвите безглутенови ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest