gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Стерилизане на царевица

Стерилизане на царевица

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Стерилизирана царевица
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Стерилизираната царевица е много полезна и дълго може да се съхранява. Така може да се радвате месеци наред на вкусотии, приготвени с царевица.

С царевица могат да се приготвят различни салати и ястия, а когато е стерилизирана на кочани, те могат да се поднесат като вкусна гарнитура.

Може да стерилизирате царевицата на зърна или на кочани. За да консервирате царевични кочани, са необходими млади кочани с млечна царевица.

Варена царевица

Необходими са 4-5 царевични кочана на 1 литър вода и 20 грама сол. Младата царевица се почиства от косата и листата. Варят се десетина минути, вадят се от водата и се оставят да изстинат. Изстиналите кочани се редят в големи буркани. Ако са прекалено големи, се режат на две.

Водата и солта се кипват и се охлаждат. С охладения разтвор се заливат бурканите. Стерилизират се 1 час и половина, вадят се от съда, в който са се стерилизирали, оставят се да изстинат и се нареждат в мазе или шкаф.

Царевица на кочани се стерилизира и с добавяне на оцет. Необходими са 1 супена лъжица захар на 5 кочана, 1 супена лъжица сол, 3 супени лъжици оцет, 1 литър вода.

Кочани царевица

Кочаните се почистват от косата и листата, редят се в голям буркан с плоската част нагоре, добавят се захарта, солта, оцетът, заливат се със студена вода. Затварят се с капак и се стерилизират 1 час.

За да стерилизирате царевица на зърна, първо ще трябва да отделите зърната от кочаните. За тази цел бланширайте за 1-2 минути във вряща вода кочаните и охладете със студена вода.

Така много лесно ще отделите зърната. Измийте ги добре със студена вода. Бланширането и измиването на царевичните зърна предпазва от помътняването на водата, в която ще се стерилизират.

Горещи сухи буркани от 800 милилитра се пълнят с царевични зърна на височина две трети от буркана. Заливат се с горещ разтвор, който се приготвя от 1 супена лъжица сол и 3 чаени лъжички захар на 1 литър вода.

Щом разтворът заври, се маха от котлона и с него се заливат царевичните зърна.

Разтворът трябва да се налее така, че да остава около 1 сантиметър до долния ръб на отвора на буркана. Бурканите се затварят и се стерилизират 1 час и половина.

След като се извадят от съда, в който са се стерилизирали, бурканите се обръщат и се оставят да се охладят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest