Лизин
LysineLizin

Лизин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Лизин

Лизин представлява една от най-важните аминокиселини поради факта, че принадлежи към групата на есенциалните аминокиселини.

Лизинът не се образува в тялото, но е много важен за организма и трябва да се приема в достатъчни количества чрез храната.

Функции на лизин

Лизин участва в изграждането на всички видове белтъчини. Тази есенциална аминокиселина е необходима за нормалния растеж и укрепването на костите при малките деца. Тя подпомага абсорбцията на калций и поддържа баланса на азота при възрастни деца.

Лизин Херпес

Лизинът съдейства за производството на хормони, ензими и антитела, както и спомага за образуването на колаген и възстановяването на тъканите. Понеже спомага за изграждането на белтъчините в мускулите, лизинът се прилага при спортни наранявания и хирургични рани. Той понижава и нивото на серумните триглицериди.

Друго изключително важно свойство на лизин е способността му да противодейства на херпес-вируси. Тази изключително полезна аминокиселина не може да излекува и унищожи херпеса, защото начинът ѝ на действие е друг. Лизинът има интересното свойство да спира метаболизма на аргинин – друга аминокиселина, която е необходима за възпроизвеждането на херпесния вирус.

Освен за поддържането на важни физиологични функции на организма лизинът се използва с голям успех в терапевтичната медицина поради своите важни функции по отношение на имунната система и преодоляването на вирусни инфекции. Допълнителният прием на важната аминокиселина има най-голям успех при превенция и лечение на херпес симплекс.

Недостиг на лизин

Храни с Лизин

Тук е много важно да се отбележи, че в състава на храните има както лизин, така и аргинин, защото не е възможно да съществува само едната аминокиселина. От важно значение обаче е съотношението – лизинът трябва да е повече.

За съжаление хранителните продукти, които повечето хора поглъщат ежедневно, съдържат повече аргинин, отколкото лизин. Това са зърнените храни, тестените изделия. Така набавянето на лизин е ограничено и съответно може да се изпита лизинов дефицит.

Най-често с напредване на възрастта се появява недостиг на лизин, което, от своя страна, може да намали синтеза на протеин и да забави образуването на съединителна и мускулна тъкан. Тъй като организмът не може самостоятелно да образува лизин, задължително е да се осигури приемът ѝ в храната под формата на добавки.

Недостигът на лизин влияе неблагоприятно върху синтеза на белтъци. Това води до слабост, лесна уморяемост, липса на апетит, липса на концентрация, раздразнителност, намаляване на телесна маса.

Източници на лизин

Манго с Лизин

Потребностите от лизин се изчисляват на 3-5 г дневно. Най-много лизин се съдържа в маргарина, затова не бива съвсем да се ограничаваме от този иначе така спорен продукт. Сирена, млечно-киселите продукти, сметана, маслото и сладоледът от мляко и сметана също са богати на лизин.

Екзотични плодове като папая, манго и авокадо са добри източници на лизин. Други подобни плодове са кайсии, ябълки, круши, смокини. Цвеклото и червените домати, различните видове риба също доставят лизин на организма.

От месата трябва да се избира онзи вид, който включва по-малко мазни тъкани и повече мускулни влакна – филета, плешки, бутове. С предимство са пилешкото и пуешкото, телешкото и говеждото, шунка и дроб.

Трябва да се познават продуктите, в които съотношението между аргинин и лизин е в полза на втората аминокиселина, притежаваща противохерпесен ефект.

За да се намалят рецидивите на херпесния вирус, трябва да се намалят продуктите, които имат високо съдържание на аргинин и допълнително спомагат възпроизвеждането на вируса. Това са различните видове ядки, кофеин, шоколад, желатин, лук, чесън.

Съвсем не бива да се лишаваме от тези продукти, но е хубаво те да се приемат с други продукти, които балансират количеството на аргинин с лизин. Отлични примери за подобни комбинации са кафе с мляко, ядки с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес